Przepis na pyszną zupę krem z dyni, czyli ulubione smaki jesieni
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCały rok wyczekiwałaś momentu, w którym znów pojawią się pyszne dynie? Nareszcie możesz użyć ich w swojej jesiennej kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa jest stworzenie kremowej zupy z dyni. Jak i dlaczego warto przygotować to jesienne danie?
Przepis na krem z dyni
Największą zaletą zupy kremu jest łatwość, z jaką można ją przygotować. Jest banalnie prosta, a więc idealna także dla początkujących kucharzy. Co więcej, jest bardzo zdrowa. Dynia dostarcza wielu witamin, dzięki którym możesz skutecznie wzmocnić odporność. Aby przygotować krem z dyni potrzebujesz:
- 1 ½ kg dyni;
- 200 ml mleka;
- 200 ml śmietanki kremówki;
- 200 ml bulionu warzywnego;
- 4 ząbki czosnku;
- pestki dyni;
- gałkę muszkatołową;
- biały pieprz;
- sól.
Obierz i pokrój dynię w kostkę. Następnie zalej ją mlekiem i bulionem oraz posól do smaku. Gotuj przez ok. 15 minut lub do zmięknięcia warzywa. Dodaj posiekany czosnek i gotuj kolejne 5 minut. Całość zmiksuj blenderem. Do kremu dodaj śmietanę i podgrzej, ale nie gotuj. Dopraw zupę szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Na patelni upraż pestki dyni i posyp nimi krem. Danie podawać możesz także z grzankami.
Zupę warto przygotować w odpowiednim naczyniu, np. garnku ze szkła borokrzemowego TERMISIL. Dzięki wykorzystanemu materiałowi nie przejmuje on zapachu gotowanych potraw. Możesz wykorzystać go nie tylko do przyrządzenia zupy, ale także do jej przechowywania i podawania.
Smakowało? Lajkuj!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze