Deser z galaretką
KAROLINA • dawno temuJedyną właściwie motywacją, która sprawia, że nie możemy obejść się bez wyśmienitego jedzenia jest przyjemność, jakiej nam ono dostarcza. I chociaż każdy z nas ma trochę odmienne upodobania kulinarne, to jednak wskazać można szereg dań, które cieszą się uznaniem wśród zdecydowanej większości. Zaliczyć je można do różnej kategorii. Obok tak podstawowych produktów jak pieczywo albo ziemniaki pojawiają się te, po które sięgamy wyłącznie po to, by zrobić sobie małą przyjemność. Czemu trudno jest się oprzeć większości z nas? Wskazać trzeba tu chociażby wyśmienite galaretki posiadające bardzo szerokie zastosowanie zarówno w kuchni polskiej, jak i tej pochodzącej z nieraz odległych zakątków świata. Dlaczego tak bardzo lubimy galaretkę? Wskazać trzeba tutaj przede wszystkim na jej wyjątkowy wygląd, niepowtarzalną konsystencję czy urzekający smak. Z dużą swobodą możemy także wykorzystywać ją w trakcie przyrządzania różnego rodzaju potraw. Nie zawsze jednak wiemy, czym właściwie jest galaretka, a także skąd biorą się jej szczególne właściwości. Nie zwlekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się o niej znacznie więcej.
Skład galaretki
Zanim przedstawiony zostanie jeden z wielu pomysłów na desery z galaretką, warto dowiedzieć się więcej na temat tego niezwykłego produktu. Otóż zwykle kupujemy gotową mieszankę składników, która po wymieszaniu z wodą daje nam w pełni zadowalający rezultat. I chociaż większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiedzialnym za jej właściwości elementem jest żelatyna wieprzowa, to jednak prawdziwy skład galaretkimoże być dla nas dość sporym zaskoczeniem. Okazuje się, że w tym niewielkim opakowaniu oprócz wieprzowej żelatyny znaleźć możemy także substancje nadające jej określony kolor i zapach. Trudno jest tego uniknąć, zwłaszcza że żelatyna sama w sobie nie posiada jakichkolwiek właściwości tego rodzaju. Jednak najrozsądniej jest wybierać te produkty, które zawierają w sobie tylko składniki pochodzenia naturalnego albo też zawdzięczają swój niezwykły smak i kolor owocowym sokom. Poza tym dobrze jest wybierać galaretki bez cukru, ponieważ wówczas możemy dodać jego dowolną ilość bez ryzyka, że będzie za słodka. Kiedy już kupimy odpowiadający nam produkt, możemy zacząć przygotowywać desery z galaretką i owocami, bo to właśnie one towarzyszą im najczęściej. Jednym z nich jest deser jogurtowy z galaretką. W jaki sposób go zrobić?
Przepis na deser z galaretką
Do zrealizowania przepisu na deser z galaretką będziesz potrzebowała następujących składników:
- 600 ml jogurtu naturalnego,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej albo 20 g żelatyny,
- cukier,
- świeże truskawki.
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Jeżeli natomiast chcemy ją przygotować samodzielnie, wystarczy, że połączymy żelatynę z około ½ szklanki gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wystarczy, że dodamy do niej jogurt naturalny i całość dokładnie wymieszamy. Kolejnym krokiem jest przelanie galaretki do pucharków. Deser serwujemy po ozdobieniu go świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze