Deser z arbuzem
DAMIESA • dawno temuW czasie lata ten egzotyczny owocjest doceniany o wiele bardziej niż w innych porach roku. Świetnie gasi pragnienie, a do tego praktycznie nie dostarcza kalorii, więc można go jeść do woli! Nie dziwi więc fakt, że arbuz jest owocem szczególnie lubianym przez kobiety! Jakie desery na jego bazie można przygotować? Dziś kilka propozycji.
Jak zrobić sorbet z arbuza?
Chyba nie ma prostszego przepisu na orzeźwiającą przekąskę, która nie wpłynie destruktywnie na sylwetkę. Aby przygotować taki sorbet owocowy należy jedynie wydrążyć łyżką miąższ, usunąć pestki, włożyć kawałki do miksera, dodać cukru pudru oraz sok z cytryny i całość zmiksować na gładką masę. Tak przyrządzoną miksturę umieszcza się na godzinę w zamrażalce. Poziom stężenia należy na bieżąco kontrolować, aby sorbet lodowy całkowicie nie zamarzł! Po wyjęciu kruszy się lód widelcem, by powstał z tego smakowity „szron”. Tak przyrządzony deser podaje się w szerokich pucharkach z dekoracją w postaci plasterka limonki i listka mięty. Co ciekawe, taki deser można także urozmaicić dodając odrobinę alkoholu. Świetnie nada się w tym przypadku białe wino lub wódka. Jedzenie arbuza połączonego z trunkiem będzie prawdziwym rarytasem!
Koktajl arbuzowy zamiast deseru
Osoby dbające o szczupłą sylwetkę w czasie lata ze swojej diety powinny całkowicie wykluczyć desery na bazie mleka i cukru. Przykładem są, np. waniliowe czy śmietankowe shake'i, które są istną bombą kaloryczną, bo często składają się w głównej mierze… z samych lodów. Dużo lepszym rozwiązaniem na deser na lato będzie więc koktajl z owoców, a arbuz jest idealny do przygotowania tego typu produktów. Jak zrobić taki pożywny drink? Przepis na koktajl jest bardzo prosty. Można połączyć miąższ z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny i zamiast cukru dodać odrobinę miodu lub też zmiksować arbuza z malinami i osłodzić cukrem waniliowym. Ten owoc egzotyczny dobrze też sprawdzi się w zestawieniu z bananem czy truskawkami. Stanowi także zgrany duet z kiwi. W przypadku przyrządzania koktajli na bazie arbuza wskazana jest więc kreatywność. W czasie przygotowywania tego orzeźwiającego drinka nie wolno zapominać o tym, aby niezależnie od wyboru składników zmiksować je wraz z kostkami lodu!
Jak wykorzystać arbuza do deseru?
Jeśli chodzi o wykorzystanie tego owocu w kuchni, to należy wiedzieć, że niezbyt dobrze sprawdzi się on dodany do galaretki. Przez sporą zawartość wody arbuz może znacznie utrudniać jej stężenie i choć w rezultacie jest to osiągalne, to trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo może nie stać się to tak szybko, jak w przypadku innych owoców. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie więc wykorzystanie go w inny sposób. Można dodać inne egzotyczne owoce: kiwi, ananas, mango, papaję, banany. Do tego oczywiście arbuz, a do niego rodzynki i czekoladowe płatki. Całość można udekorować bitą śmietaną. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie arbuza do przygotowania deseru warstwowego, np. układając jego kawałki na przemian z musem wykonanym z truskawek połączonych z serkiem mascarpone i cukrem. Taki słodki deser można na koniec przyozdobić bitą śmietaną i polać sosem malinowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze