Deser z jabłek



Deser z jabłek to doskonały przepis na zimę, kiedy o inne owoce trochę trudno. Nie myśl jednak, że to będzie zwykła, przeciętna, nieciekawa słodkość. Wprost przeciwnie, wino i szafran sprawią, że zwykłe jabłka zyskają nowy, wykwintny, niezwykły smak. Jeśli planujesz romantyczną kolację, nie możesz zapomnieć o tym daniu.
Przygotuj:
- 6 kwaśnych jabłek
- szklankę białego wytrawnego wina
- dwie szczypty nitek szafranu
- pół szklanki płynnego miodu
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- ¼ szklanki mielonych migdałów
- aromat migdałowy

1. Deser jabłkowy może być naprawdę pyszny. By go przygotować, mocz najpierw szafran w białym winie (30 minut).
2. A teraz najważniejszy składnik deseru z jabłkami. Obierz owoce, pokrój je na kawałki i ugotuj na patelni razem z winem szafranowym i miodem.
3. Duś jabłka tak długo, aż zmiękną, ale uważaj, by się nie rozgotowały.
4. Możesz już wyjąć miseczki i nałożyć do nich owocowo-alkoholowy mix. Pozwól, by ostygł, a w tym czasie ubij śmietanę, dopraw ją migdałami oraz aromatem (wystarczy kilka kropel).
5. Teraz wystarczy udekorować jabłka bitą śmietaną, by powstał pyszny deser alkoholowy. Smacznego!

Najnowsze

Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze