Deser z jabłek
OLIWKA . • dawno temuDeser z jabłek to doskonały przepis na zimę, kiedy o inne owoce trochę trudno. Nie myśl jednak, że to będzie zwykła, przeciętna, nieciekawa słodkość. Wprost przeciwnie, wino i szafran sprawią, że zwykłe jabłka zyskają nowy, wykwintny, niezwykły smak. Jeśli planujesz romantyczną kolację, nie możesz zapomnieć o tym daniu.
Przygotuj:
- 6 kwaśnych jabłek
- szklankę białego wytrawnego wina
- dwie szczypty nitek szafranu
- pół szklanki płynnego miodu
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- ¼ szklanki mielonych migdałów
- aromat migdałowy
1. Deser jabłkowy może być naprawdę pyszny. By go przygotować, mocz najpierw szafran w białym winie (30 minut).
2. A teraz najważniejszy składnik deseru z jabłkami. Obierz owoce, pokrój je na kawałki i ugotuj na patelni razem z winem szafranowym i miodem.
3. Duś jabłka tak długo, aż zmiękną, ale uważaj, by się nie rozgotowały.
4. Możesz już wyjąć miseczki i nałożyć do nich owocowo-alkoholowy mix. Pozwól, by ostygł, a w tym czasie ubij śmietanę, dopraw ją migdałami oraz aromatem (wystarczy kilka kropel).
5. Teraz wystarczy udekorować jabłka bitą śmietaną, by powstał pyszny deser alkoholowy. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze