Gulasz z gęsi – również dla dbających o linię
MACIEJ MAŁEK • dawno temuDziś proponujemy Wam przepis na niezbyt kaloryczną potrawę, a mianowicie na gulasz z gęsi. Danie proste do zrobienia, a co najważniejsze – bardzo smaczne i mało kaloryczne. Gęś sama w sobie zawiera dość dużo tłuszczu, ale jej piersi już zdecydowanie mniej. Warto więc bliżej przyjrzeć się poniższemu przepisowi, a następnie go wykonać.
Składniki niezbędne do przyrządzenia gulaszu:
- 2 duże piersi z gęsi (ewentualnie inne części mięsa gęsiego), pokrojone w kostkę;
- 1 duża cebula, posiekana;
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 3–4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę;
- kilka marchewek, pokrojonych w kostkę;
- 1 rzepa, pokrojona w kostkę;
- 1 seler naciowy, drobno pokrojony;
- około 1 litra bulionu wołowego.
Sposób wykonania:
W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, połowę selera i czosnek. Podsmaż przez 2–3 minuty.
Umyj i osusz mięso. Następnie dodaj pokrojoną gęsinę i smaż ją na średnim ogniu przez około 8 minut, często mieszając, aż równomiernie się zrumieni. Dolej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Na koniec dodaj pozostałe warzywa oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie doprowadź do wrzenia a następnie duś na wolnym ogniu przez około pól godziny, aż warzywa będą miękkie.
Jeśli nie masz akurat wszystkich podanych wyżej składników, można spróbować przyrządzić gulasz z gęsi również z innymi warzywami, niekoniecznie tymi zawartymi w przepisie – możecie tu popuścić wodze wyobraźni i pofolgować własnym przyzwyczajeniom smakowym. Najważniejsza wszak częścią dania jest gęsina oraz bulion. Wszelkie wariacje “na temat” są mile widziane. Wszak chodzi o to, abyśmy czuli się w kuchni jak najlepiej. A kreatywność zawsze rozwija.
Tak (lub trochę inaczej) przygotowany gulasz można jeść z makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi. Lub, jeśli próbujemy utrzymać linię, po prostu sam.
Opisane składniki wystarczą na obiad dla 4 dorosłych osób.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze