Krewetki z czosnkiem
KAROLINA • dawno temuCo jakiś czas zauważyć można, że restauracje specjalizujące się w danej kuchni przeżywają swoisty rozkwit. Nie ma co ukrywać, że także w odniesieniu do jedzenia nierzadko ulegamy różnym modom. Dość wspomnieć chociażby ogromną popularność, jaką cieszyło się jeszcze niedawno sushi. Niemalże każda napotkana osoba rozkoszowała się jego smakiem i z dumą wskazywała lokal, do jakiego uczęszcza. Taka sytuacja w różny sposób może oddziaływać na nasze kulinarne tradycje, jednakże trzeba zaznaczyć, że w poznawaniu nowych smaków i sposobów przyrządzania danych produktów nie ma nic złego. Wręcz przeciwnie, istnienie kulinarnych mód może przyczynić się do pogłębienia naszej wiedzy i wykorzystania jej w rodzimej kuchni. Produktem, który jakiś czas temu zrobił w naszym kraju spektakularną karierę i nadal cieszy się dużym uznaniem są owoce morza. Masz ochotę zrobić coś wyjątkowego? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się jak możesz przyrządzić krewetki, a zwłaszcza zapoznasz się z przepisem na te niezwykłe owoce morza z czosnkiem.
Przepisy na krewetki
Wbrew temu, co może nam się wydawać, istnieje wiele przepisów na krewetki. Spowodowane jest to przede wszystkim tym, że występują one w wodach całego świata, stąd też różne sposoby ich przyrządzania. Okazuje się, że krewetki spotkać można także w naszym morzu, jednakże z uwagi na ich rozmiar nie nadają się do jedzenia. Zatem w zależności od tego, w jakim zakątku świata się znajdziemy spotkamy się z różnymi pomysłami na krewetki opierającymi się na dodatku rodzimych produktów. Zanim poznamy tajemnice przygotowywania krewetek na maśle z czosnkiem, warto wskazać mniej popularne sposoby ich jedzenia. Otóż omawiane owoce morza dobrze komponują się z warzywami takimi jak szpinak albo papryka. Ich głęboki smak możemy także wydobyć, przygotowując je z sokiem z cytryny, pomarańczy, mlekiem kokosowym bądź ananasem. Trzeba zaznaczyć, że krewetki świetnie sprawdzają się nie tylko jako główny punkt wieczoru, lecz również jako dodatek. I tak spotkać się możemy z zupą z dodatkiem krewetek, pierogami bądź naleśnikami z farszem przygotowanym z ich udziałem. Obok tego można je piec, smażyć, gotować albo grillować i za każdym razem cieszyć się wyjątkowym smakiem, dodając je do dobrze znanych potraw. Przygodę z krewetkami dobrze jest zacząć od przygotowania krewetek smażonych z czosnkiem. Już w odniesieniu do tego przepisu mamy odrobinę wyboru, bowiem oprócz czosnku mamy możliwość dodania soku z cytryny, białego wina albo limonki, a także świeżej natki pietruszki, która zneutralizuje zapach czosnku. Zanim jednak podejmiesz decyzję, z czym mogą one najlepiej smakować, poznaj podstawowyprzepis na krewetki z czosnkiem.
Przepis na krewetki z czosnkiem
Do przygotowania krewetek z czosnkiem i masłem będziesz potrzebowała:
- 1,5 kg obranych krewetek,
- 2 łyżek masła,
- 6 ząbków czosnku,
- świeżej natki pietruszki,
- 3 łyżek soku z cytryny,
- soli.
Krewetki należy umyć. Masło rozgrzewamy na patelni i układamy na niej osuszone krewetki. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojony czosnek. Całość smażymy, często mieszając, przez około 5 minut.
Do podsmażonych krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, a także sól do smaku. Całość trzeba dobrze wymieszać. Danie jest gotowe do zjedzenia.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze