Właściwości kopru włoskiego
DAMIESA • dawno temu

Aromatyczne zioław zdrowej diecie powinny jak najczęściej wypierać tak niezdrowe dodatki jak np. sól, która zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie. Przekrój rodzajów zielonych i aromatycznych dodatków do sosów, zup czy sałatek jest ogromny. Dziś zajmiemy się jednak właściwościami kopru włoskiego.
Koper włoski — działanie
Przyprawa powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Zbawiennie działa bowiem na przewód pokarmowy, regulując jego prawidłowe funkcjonowanie, pomaga przy wzdęciach, nadmiernej fermentacji w jelitach, a także kolce czy niestrawnościach. Ma także działanie moczopędne, co z kolei sprawia, że szybciej pozbywamy się z organizmu szkodliwych toksyn. Jeśli nie potrafmy przekonać się do niego w czystej postaci, można przygotować z niego napar do picia.
Koper włoski zastosowanie
Zazwyczaj używamy go jako dodatek do kiszonych ogórków. Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie go do potraw obiadowych będzie świetnie smakować z młodymi ziemniakami, owocami morza, rybami, a także jako dodatek do sosów lub sałatek. Warto także stosować go jako zamiennik szczypiorku podczas przygotowania twarożku ze śmietaną.
Co ciekawe, jego łodygi mają smak podobny do anyżu, a więc nadadzą się jako dodatek do ciast czy dań rybnych. Dodatkowo warto wiedzieć, że systematyczne żucie kopru jest skuteczną metodą na świeży oddech.

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze