Pieczone ziemniaki z rozmarynem
PAULINA KRECZMAŃSKA • dawno temuZiemniaki można przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tych gotowanych polanych masełkiem, po klasyczne frytki z sosem czosnkowym. Przy okazji przygotowywania kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem, KAMIS zainspirował mnie do wypróbowania ziemniaków pieczonych, jednak tym razem posypanych rozmarynem. Bardzo fajne połączenie, i ten charakterystyczny aromat… Super!
Składniki:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ziemniaki obierz, umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój w półksiężyce i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do ziemniaków dodaj olej, tak aby pokryć wszystkie cienką warstwą tluszczu, czosnek i rozmaryn z zestawu Kulinarne Inspiracje KAMIS. Dokładnie wymieszaj.
Piecz ok. 45 min. W tym czasie nie mieszaj ziemniaków, żeby nie zniszczyć chrupiącej warstwy.
Podawaj posypane kolendrą jako dodatek do kurczaka ze śliwką owijanego boczkiem lub jako samodzielną przekąskę, np. z jogurtowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze