Pieczone ziemniaki z twarogiem
OLIWKA . • dawno temuJeśli nie masz czasu i ochoty stać w kuchni, przygotuj coś naprawdę szybkiego. Pieczone ziemniaki z twarogiem to właśnie taki przepis. Nie napracujesz się zbytnio, a danie jest bardzo dobre. Znów sprawdza się stara zasada, że najlepsze jest to, co najprostsze. Sama się przekonaj.
Przygotuj:
- ziemniaki (tyle ile zjesz)
- przyprawę do ziemniaków
- pieprz
- sól
- bazylię
- oregano
- paprykę słodką i ostrą
- oliwę z oliwek
- kostkę białego sera
- pół czerwonej i pół żółtej papryki
- 1 małą cebulę
- mały jogurt naturalny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Krok 1
Najpierw musisz zrobićpieczone ziemniaki. By były smaczne trzeba je jednak odrobinę odgotować. Obierz więc kartofle i gotuj 10 minut w osolonym wrzątku.
Krok 2
W tym czasie przygotuj blaszkę, na której powstaną pieczone ziemniaki. Polej ją 4 łyżkami oliwy z oliwek i oprósz bazylią, oregano, papryką słodką i ostrą, odrobiną soli i przyprawą do ziemniaków.
Krok 3
Po 10 minutach odcedź ziemniaki, pokrój je w talarki i połóż na blaszce. Posyp je tymi samymi przyprawami, którymi podsypywałaś blaszkę.
Krok 4
Ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut. W tym czasie przygotuj pyszny twaróg.
Krok 5
Zmieszaj ser z jogurtem, dodaj pokrojone w kostkę cebulę i paprykę oraz dopraw go przeciśniętym przez praskęczosnkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 6
Kiedy ziemniaki będą gotowe, wyłóż je na talerz, a obok połóż twaróg. Niczego więcej nie potrzeba. Aż ślinka leci.
Krok 7
Jeśli masz ochotę, to możesz tuż po upieczeniu posypać ziemniaki starym na tarce żółtym serem. Dania z ziemniakami - pycha!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze