Zupa szpinakowa z pesto
OLIWKA . • dawno temuZupa szpinakowa z pesto to dawka witamin, która o tej porze roku przyda się każdemu. Zwłaszcza odporność naszych dzieci jest wystawiana na ciężką próbę. W szkole kichający koledzy, na dworze śnieg i mróz, ale za to w domu ciepła, zdrowa zupa. Dzięki niej najmłodsi przetrwają tę zimę ciesząc się zabawą na sankach, a nie lecząc grypę pod kołdrą.
Przygotuj:
- 50 dag szpinaku
- 2 ziemniaki
- cebula
- kostkę bulionową
- 5 łyżek śmietany
Na pesto:
- pęczek bazylii
- pół pęczka natki
- 2–3 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3–4 łyżki startego żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Krok 1
Zupa szpinakowa – przepis mówi, że należy zacząć właśnie od szpinaku. Opłucz go i posiekaj.
Krok 2
Obierz ziemniaki i cebulę i pokrój je w kostkę.
Krok 3
Zalej przygotowane warzywa litrem wody z kostką rosołową. Gotuj pyszną zupę tak długo, aż ziemniaki będą miękkie
Krok 4
Zmiksuj zdrową potrawę, dopraw ją solą i pieprzem i wymieszaj ze śmietaną.
Krok 5
Ale przecież ma to być zupa z pesto. Pora więc na jego przygotowanie. Zmiksuj listki bazylii, czosnek, orzechy, ser i natkę. W czasie łączenia składników powoli dodawaj oliwę. Dopraw pesto solą i pieprzem.
Krok 6
Zupa szpinakowaz pesto jest już gotowa. Wlej ją do talerza, a pesto podaj w osobnej miseczce. Dzięki temu domownicy będą mogli doprawić sobie zupę zgodnie ze swoim smakiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze