Składniki:
200 g zielonej fasolki ,
100 g świeżej białej fasoli,
100 g świeżej czerwonej fasolki,
2 duże ziemniaki,
3 twarde pomidory,
3 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
1 mały pęczek bazylii,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
1,5 litra wody
Jak przyrządzić?
Zimną wodę wlać do dużego rondla. Dodać białą i czerwoną fasolę, lekko je zagotować. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 25 min na wolnym ogniu, pod przykryciem.Zieloną fasolę oczyścić, dokładnie wypłukać i można przekroić na połówki. Ziemniaki wypłukać, obrać i drobno pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć, dokładnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę także obrać i posiekać bardzo drobno.Po 25 minutach gotowania dodać do fasolek cebulę, ziemniaki, zieloną fasolę i gotować jeszcze 15 minut na wolnym ogniu.Po 15 minutach dodać pomidory i gotować przez następny kwadrans. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem do smaku.Przygotować "pesto" - czosnek obrać, posiekać i rozgnieść z posiekaną bazylią, dodając odrobinę oliwy (rozgniatać w moździerzu lub na desca nożem).Do każdej miseczki/głębokiego talerza nałożyć trochę pesto i zalać gorącą zupą.Podawać jak najszybciej.
Jak podawać?
Ładnie wygląda w wysokich miseczkach, jeśli lubimy pikantne szczegóły, na wierzch można położyć jedną lub dwie przekrojone wzdłuż czerwone ostre papryczki lub w łagodniejszej wersji po dość cienkim plasterku łagodnych papryczek: zielonej, czerwonej i żółtej.
Uwagi:
Zupę można przechowywać w lodówce do następnego dnia. Kiedy wszystkie składniki "przegryzą się", jest jeszcze lepsza. Z pesto lepiej tego nie robić.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | niska/średnia |
Autor | M-ka |