Szkodliwe substancje w żywności

Wzmacniacze smaku w żywności przetworzonej

... Dodatki do żywności odgrywają ogromną rolę przy zabezpieczeniu świeżości, smakowitości, wyglądu żywności przetworzonej. Do tej grupy należą substancje z symbolem E, a najbardziej popularny to glutaminian sodu (E 621), który występuje w wielu ...

dawno temu

Antyutleniacze, czyli „E” dodatki do żywności

... Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność popsułaby się dużo szybciej, gdyby była wolna od substancji konserwujących. Pozostawione na powietrzu owoce, warzywa i tłuszcze pod wpływem działania tlenu ... właściwości mają antyutleniacze i jak ...

dawno temu

Żywność GMO

... Żywność GMO to żywność modyfikowana genetycznie. Ten rodzaj żywności jest coraz bardziej popularny i jednocześnie negowany. Powstanie żywności GMO wiąże się z rozwojem biotechnologii. Pojedyncze ... są inne zalety stosowania GMO w produkcji ...

dawno temu

Szkodliwe składniki kosmetyków

... nerwowy czy działać rakotwórczo. Szkodliwe substancje to zazwyczaj sztuczne konserwanty, barwniki i aromaty. Nawet tzw. kosmetyki naturalne lub ekologiczne bywają takimi tylko z nazwy, gdyż często ... również zawierają drażniące składniki. ...

dawno temu

Trujące wózki dla dzieci

... Fundacja Pro-Test przeprowadziła badania wózków dziecięcych. Wyniki są jednoznaczne: przebadano 14 wózków i w każdym z nich znaleziono szkodliwe i rakotwórcze substancje. Większość z tych wózków dostępna jest na polskim rynku.   ... Fundacja ...

dawno temu

Substancje aktywne w kosmetykach

... do czynienia. W odróżnieniu do żywności, którą z dnia na dzień poznajemy coraz lepiej, skład kosmetyków pozostaje dla nas nadal wielką zagadką. Sprawy nie ułatwia tendencja do wymieniania użytych podczas ... się spodziewać. W poniższym artykule ...

dawno temu

Domowy kurz pełen toksycznych substancji

... Jeszcze jeden powód, by systematycznie ścierać kurz. Amerykańscy naukowcy odkryli, że kryją się w nim nie tylko roztocza, ale pełen jest także chemicznych substancji toksycznych. Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie Environmental Science and ...

dawno temu

Suszenie żywności

... żywności. Jedną z nich jest poddawanie jedzenia suszeniu. Jeżeli uwielbiasz suszone pomidory lub nie wyobrażasz sobie świąt bez kompotu z suszonych śliwek, przeczytaj poniższy artykuł. ... one właściwości innych substancji, jakie naturalnie ...

dawno temu

Poznaj polepszacze żywności

...   Enigmatycznie brzmiące nazwy składników zawartych w żywności niewiele nam mówią. Pozwalają jednak myśleć, że to co kupujemy niekoniecznie jest zdrowe. Dziś postanowiłam Wam nieco przybliżyć niektóre z nich. ... Enigmatycznie brzmiące nazwy ...

dawno temu

Pestycydy na talerzu. Jak ich unikać?

... Nawet w żywności sprzedawanej pod szyldem "naturalna", "zdrowa", "ekologiczna" znajdują się śladowe ilości pestycydów. Wynika to z nagromadzenia się tych szkodliwych substancji w glebie i wodach gruntowych. Pestycydy są praktycznie wszędzie! Jak ...

dawno temu

Żywność ekologiczna - czy aby na pewno?

... Choć żywność ekologiczna uznawana jest za zdrową, brak na to naukowych dowodów. Niezależnie od jej prozdrowotnych właściwości ekologiczna żywność jest o niebo smaczniejsza od nafaszerowanych chemią ... produktów spożywczych. Poza tym, produkty ...

dawno temu

Chemiczne dodatki do żywności

... Kto z was zadaje sobie trud i czyta opakowania produktów spożywczych? Drobny druk skutecznie zniechęca wiele osób do zapoznania się ze składem chemicznym. Poza tym, wiele nazw składników nic nam nie mówi. Poniżej krótka lista susbtancji ...

dawno temu

Jak oszukują produceni ekologicznej żywności?

... Żywność ekologiczna to taka, która ma odpowiedni certyfikat. W krajach Unii Europejskiej oznaczana jest symbolem zielonego liścia. ... 1894122 Ekologiczna żywność jest nawet pięciokrotnie droższa od zwykłej. Mimo to Polacy coraz chętniej sięgają ...

dawno temu

Czy słodzik szkodzi?

... Wiele słyszy się ostatnio o szkodliwym działaniu słodzików – znanych substytutów cukrów, używanych chętnie przez osoby będące na diecie. Czy jednak substancje słodzące rzeczywiście wspomagają odchudzanie? Czy organizm czerpie z ich zażywania ...

dawno temu

Zdrowa żywność ekologiczna

... . Liczne celebrytki promują więc segregację odpadów, oszczędzanie energii czy stosowanie jedynie naturalnych kosmetyków. A co z ekologią w kuchni? Czy to co jemy jest zdrowe i wyprodukowane bez środków chemicznych? Co to jest żywność ...

dawno temu

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... w lodówce zapasy. I zwykle zastanawiamy się: czy ta mrożonka nadaje się jeszcze do spożycia? czy produkty powinny być zakryte czy nieszczelne? czy nie tracą swoich właściwości odżywczych? Zobacz, jak dobrze przechowywać żywność. ... przechowywać ...

dawno temu

Jakie szkody mogą spowodować utleniacze zawarte w pokarmach?

... i utleniaczy. W organizmie rozgrywa się nieustanny bój między szkodliwymi utleniaczami a działającymi ochronnie przeciwutleniaczami. W jaki sposób gang utleniaczy niszczy nasz organizm? ... i utleniaczy. W organizmie rozgrywa się nieustanny bój ...

dawno temu

Zasady przechowywania żywności

... Żywność trzymana w niewłaściwych warunkach szybko traci swoje właściwości i zwyczajnie w szybkim czasie zaczyna się psuć. Nie chcesz z przerażeniem nagle zastać zwiędłych warzyw czy cukru, którego nie można skruszyć nawet używając siły? Zaopatrz ...

dawno temu

Powiązane Tematy