Żywność GMO
BEATKA • dawno temuŻywność GMO to żywność modyfikowana genetycznie. Ten rodzaj żywności jest coraz bardziej popularny i jednocześnie negowany. Powstanie żywności GMO wiąże się z rozwojem biotechnologii. Pojedyncze grupy genów są przenoszone z jednego organizmu na drugi – do tego procesu wykorzystuje się metody sztucznego łączenia odcinków DNA. Powstałe w ten sposób rośliny są wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Zalety żywności GMO
Żywność GMO ma przetworzone cechy, zazwyczaj są to:
- podwyższona zawartość białka,
- zmiany składu kwasów tłuszczowych (na bardziej korzystne dla człowieka),
- większa zawartość witamin,
- większa odporność na szkodniki,
- większa odporność na choroby wirusowe, bakteryjne, grzybicze,
- większa odporność na stres tlenowy, wodny, zasolenie gleby i metale ciężkie.
Modyfikacja żywnościbudzi wiele kontrowersji. Mieszanie w DNA może spowodować naruszenie cech właściwych pożywienia, które wywoła negatywne dla organizmu konsekwencje. Na rynek spożywczy wprowadzane są pomidory, różne odmiany genetycznie modyfikowanej kukurydzy, soi, rzepaku, bawełny, różne odmiany papai, ziemniaków, ryżu, dyni, buraków cukrowych, nasiona rzepaku.
Ryż GMO z podwyższoną zawartością witaminy A zawiera duże ilości beta-karotenu. Tego typu ryż doskonale uzupełnia niedobory witaminy A w organizmie. Witamina A wpływa korzystnie na wzrok, kości, skórę, zęby, paznokcie itd. Ryż bywa wzbogacany również w żelazo. Niedobory żelaza prowadzą do anemii u kobiet w ciąży. Przyszłe mamy są szczególnie narażone na niedobory tego pierwiastka.
W żywności GMO znajdują się kwasy tłuszczowe wielonienasycone, omega-3, które występują zazwyczaj w morskich rybach. Ma to duże znaczenie w diecie dla zdrowia. Obecnie, ilość spożywanych ryb maleje, dlatego też bardzo pożądane są inne źródła zdrowych kwasów tłuszczowych.
Jakie są inne zalety stosowania GMO w produkcji żywności? Może nastąpić zmniejszenie zużycia substancji chemicznych w rolnictwie (żywność modyfikowana genetycznie jest bardziej odporna na choroby wirusowe, grzybicze, robaki). W związku z tym rolnicy mogą zauważyć wzrost dochodów. Żywność stanie się łatwiej dostępna, zwłaszcza w krajach biedniejszych.
Wady żywności GMO
Żywność modyfikowana genetycznie budzi wiele kontrowersji. Najwięcej obaw wywołują potencjalnie możliwe zagrożenia dla zdrowia człowieka, które niesie ze sobą spożywanie żywności GMO. Żywność przetworzona może wykazywać działanie alergenne – choć nie jest to potwierdzone badaniami. Przeciwnie, do tej pory żadne badania nie wykazały niekorzystnego wpływu żywności GMO na zdrowie i rozwój człowieka.
Ewentualne negatywne skutki spożywania żywności GMO wynikają z tego, że DNA z żywności modyfikowanej genetycznie nie jest całkowicie rozkładane. Nieduże fragmenty DNA gromadzą się w przewodzie pokarmowym, a następnie są absorbowane przez mikroflorę przewodu pokarmowego lub ściany jelit. Warto zaznaczyć, że ryzyko jest potencjalne. Żywność modyfikowana, przed wprowadzeniem na rynek, zostaje poddana badaniom, czy nie stanowi ryzyka dla ludzkiego zdrowia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze