8 obrzydliwych rzeczy, których spożywania nie jesteś świadomy
9. Ignorancja to błogosławieństwo
Przetworzona żywność może być spożywana ze smakiem w otoczce niewiedzy. Otto von Bismarck rzekomo powiedział kiedyś: „Im ludzie wiedzą mniej o powstawaniu kiełbas i praw, tym lepiej w nocy śpią”, i jest w tym zdaniu dużo prawdy. Sprawdź, jakie składniki faktycznie czają się za nazwami na etykietach.
8. Wydzielina gruczołów analnych bobra
Taki składnik widnieje na etykiecie pod nazwą kastoreum. Spożywamy ją w waniliowych smakołykach. Nawet jeśli sama nazwa kastoreum nie brzmi obrzydliwie, to składnika tego używa się jako substytut wanilii.
7. Ludzkie włosy
Na etykiecie znajdziemy je pod nazwą L-Cysteina. Składnik ten występuje w ciastach, drożdżówkach itp. Brzmi to niewiarygodnie, jednak L-cysteina jest wytwarzana z ludzkich włosów i/lub kaczych piór i służy jako wzmacniacz smaku. Występuje ona w produktach dość powszechnie, więc całkiem możliwe, że już dzisiaj została zjedzona przez ciebie na śniadanie.
6. Smoła węglowa
Składnik ten występuje pod nazwą barwnika spożywczego. W jakich produktach występuje? W prawie wszystkich, które są sztucznie barwione. W dzisiejszych czasach substancja ta nie jest już tak powszechnie stosowana, jednak jego alternatywa wcale nie jest lepsza – a jest nią ropa naftowa.
5. Płyny chłodzące
Na etykietach znajdziemy je pod nazwą glikol propylenowy, a spożywamy go w dressingach do sałatek. Glikol propylenowy powszechnie stosowany jest jako płyn chłodzący (jest jednak mniej toksyczny niż glikol etylenowy, który jest produktem podobnym) i znajduje się on również w składzie dressingów, jako odczynnik zagęstniający.
4. Dodatek do biopaliwa
Na opakowaniu oznaczany jest jako E319 lub Tetr-butylohydroksychinon, TBHQ. Gdzie występuje? W nuggetsach z kurczaka, ciastach i zupach w proszku. Składnik ten jest nie tylko obrzydliwy, ale może też być niebezpieczny. Ten przeciwutleniacz jest używany powszechnie także w gumie do żucia czy lakierach do paznokci. Niestety jest on tak toksyczny, że nawet 1 gram może spowodować, że będzie ci niedobrze.
3. Piasek
W składzie znajdziemy go pod nazwą ditlenek krzemu, a występuje on w zupach, soli i innych produktach. Ditlenek krzemu dodawany może być jako składnik osuszający.
2. Dodatek do paliwa do silnika odrzutowego
Butylowany hydroksytoluen (BHT), bo pod taką nazwą widnieje na etykiecie, można spotkać w płatkach śniadaniowych. Ciągle słyszymy, że antyoksydanty są zdrowe, jednak niektóre z nich są zdecydowanie lepsze od innych. BHT należy do kategorii „inne” i służy do zapobiegania psuciu się produktów spożywczych i leczniczych.
1. Boraks rodzimy
W składzie występuje pod nazwą E285, czyli tetraboran sodu, a używany może być w kawiorze jako konserwant. Chociaż w żywności stosowany jest rzadko, często spotyka się go również w produktach farmaceutycznych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze