10 pozornie niezdrowych pokarmów, które wcale ci nie szkodzą!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 5 komentarzyNa pewno spożywasz wiele produktów, które nie są zalecane przez dietetyków. Okazuje się jednak, że wiele z nich wcale nie jest tak szkodliwa, jak może ci się wydawać i wcale nie sprawi, że nagle przestaniesz mieścić się w ulubione spodnie. Zobacz, które „niezdrowe” produkty można spożywać nawet na diecie odchudzającej!
Ten artykuł ma 3 strony:
Dressing do sałatek
Dressingi przyrządzone przy pomocy oliwy, oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron pełne są zdrowych kwasów tłuszczowych, a więc stymulują przyswajanie składników odżywczych w innych pokarmach. Uważaj jednak na dressingi o obniżonej zawartości tłuszczu, które zwykle wzbogacane są solą i cukrem. Unikaj też dressingów kremowych, które najczęściej powstają z majonezu lub śmietany, czyli źródeł niezdrowych tłuszczów.
Ser żółty
Z badań wynika, że nabiał o normalnej lub niskiej zawartości tłuszczu, w tym ser, obniża ryzyko nadciśnienia, reguluje poziom cukru we krwi, wydłuża życie i pomaga zachować szczupłą sylwetkę.
Ziemniaki
Wiadomo, że pływające w tłuszczu frytki nie poprawią twojej sylwetki, ale same w sobie ziemniaki wcale nie tuczą. Są one źródłem witaminy C i B6, a także błonnika (jeżeli ich nie obierasz). Ziemniaki pieczone z oliwą i czosnkiem to zdrowy dodatek do obiadu, którego nie powinnaś unikać!
Masło orzechowe
Tak, każda łyżka masła orzechowego to ok. 100 kcal. Jednak jest ono tak bogate w zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, także warto od czasu do czasu się nim uraczyć. Pamiętaj jednak, aby wybrać odpowiedni jego rodzaj – najlepiej naturalne masło z orzeszków ziemnych lub migdałów o zmniejszonej ilości tłuszczu.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze