10 produktów, dzięki którym będziesz mądrzejsza
11. Jedzenie dla mózgu
Zdrowe odżywianie ma znaczący wpływ na fizyczną wydajność, ale czy wiesz, że pewne rodzaje jedzenia mogą też poprawiać wydajność mózgu? Jeżeli chcesz wzmocnić pamięć lub koncentrację, weź pod uwagę 10 poniższych składników.
10. Węglowodany złożone
Ten rodzaj węglowodanów zapewnia powolne uwalnianie się glukozy do mózgu – jedyny cukier, który wchłania mózg. Glukoza jest konieczna do napędzania komórek mózgu, które odpowiedzialne są za koncentrację, pamięć i uczenie się. Źródła węglowodanów złożonych to pieczywo pełnoziarniste, owies, brązowy ryż, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.
9. Antyoksydanty
Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty może pomóc w opóźnieniu procesów starzenia się mózgu, ponieważ przeciwdziałają one uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki. Wolne rodniki to nieregularne atomy molekularne, które naturalnie występują w ciele lub w czynnikach zewnętrznych, np. zanieczyszczeniu powietrza, dymie papierosowym i środkach chwastobójczych. Wolne rodniki atakują komórki, powodują rozkładanie się tkanek i prawdopodobnie odgrywają rolę w powodowaniu wielu chorób, od raka po demencję. Antyoksydanty obecne w owocach i warzywach takich jak jagody, marchew czy awokado pomagają utrzymać mózg w dobrej kondycji, chroniąc przed uszkodzeniami. Inne rodzaje jedzenia bogate w antyoksydanty to czerwona fasola kidney, jabłka, śliwki i orzesznik pekan.
8. Żółtko jajka
Jajka to nie tylko znakomite źródło białka, ale zawiera ono także cholinę wspomagającą pamięć. Cholina to kluczowy składnik dwóch molekuł w mózgu: fosfatydylocholiny i sfingomieliny. Te dwie molekuły to podstawa masy mózgu, co oznacza, że cholina jest konieczna dla prawidłowej funkcji tego narządu. Aby maksymalnie skorzystać z zalet, jedz 1-2 jajka 3-4 razy w tygodniu.
7. Kawa
Poranna kawa nie tylko cię budzi – wspomaga również wydolność mózgu. Badania pokazują, że kawa poprawia pamięć i przyspiesza czas reakcji, wpływając na przedczołową korę mózgową odpowiedzialną za pamięć krótkotrwałą. Picie kawy wiąże się też z obniżeniem ryzyka choroby Alzheimera. W związku z tym ciesz się poranną filiżanką kawy, wiedząc, że dobrze wpływa na twój mózg.
6. Szałwia
Szałwia wspomaga pamięć, a najnowsze badania pokazują, że spożycie olejku z szałwii może polepszyć zdolność zapamiętywania. Łatwym i niedrogim sposobem na spożycie szałwii jest parzenie herbaty – zalej 2 łyżeczki świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej szałwii wrzątkiem, przykryj i zaparzaj 10 minut, a następnie wyjmij liście. Świeże liście szałwii powinny zostać zawinięte w wilgotny papierowy ręcznik lub torebkę, włożone do luźnego plastikowego woreczka i przechowywane w zamrażalniku.
5. Woda
Mózg w około 75% składa się z wody, w związku z tym należy dbać o odpowiednie nawilżenie, aby uzyskać optymalną wydajność mózgu. Eksperci twierdzą, że najczęstszym powodem utraty pamięci, bez względu na wiek, jest odwodnienie, więc wypicie dużej szklanki wody może znacząco wpłynąć na funkcje mózgu. Zaczynaj dzień od picia wody i wypijaj dużą szklankę tego napoju zaraz po przyjściu do pracy.
4. Tłuste ryby
Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA. EPA ma działanie przeciwzapalne oraz zapobiega zakrzepom krwi, które mogą powodować zawał lub udar. DHA występuje w mózgu w skoncentrowanych ilościach i jest uważany za kluczowy składnik wspomagający zdolność uczenia się i rozwój mentalny. Ryby, które zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych to tuńczyk, makrela, łosoś, pstrąg i sardynki.
3. Listownicowce
Listownicowce to wodorosty bogate w magnez, wapń i jodynę. Jodyna konieczna jest do normalnego wzrostu i rozwoju mózgu oraz ciała. Ciało samo nie wytwarza jodyny, musi ona być dostarczona w diecie. Listownicowce to najbardziej bogate w jodynę wodorosty. Inne źródła jodyny to owoce morza, nabiał, rośliny rosnące na ziemi bogatej w jodynę oraz sól jodowana. Potężny niedobór jodyny hamuje rozwój oraz powoduje problemy z nauką u dzieci.
2. Kakao
Kakao to czekolada w najczystszej postaci pozbawiona cukru, nabiału i innych przetwarzanych składników. To superprodukt, ponieważ zawiera duże ilości antyoksydantów oraz epikatechinę. Badania pokazują, że połączenie ćwiczeń i diety bogatej w epikatechinę wspomaga zmianę funkcji mózgu w obszarze odpowiedzialnym za uczenie się i pamięć. Wypij więc kubek kakao lub dodaj łyżeczkę kakao do smoothie – to smakołyk, który możesz spożywać bez wyrzutów sumienia.
1. Orzechy włoskie
Co ciekawe, orzech włoski w skorupce wyglądem przypomina miniaturowy mózg – to chyba podpowiedź natury, że powinniśmy jeść te działające cudownie na mózg smakołyki. Orzechy włoskie są pełne kwasów tłuszczowych ważnych dla wydolności mózgu i układu nerwowego. Mózg to organ składający się w dużej mierze z tłuszczów i wymaga odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych, aby sprawnie funkcjonować.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze