Pe艂ne witamin produkty, kt贸rych nie jadasz

10. MarmiteMarmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie聽jako smarowid艂o do pieczywa. Warto wiedzie膰, 偶e stanowi on produkt uboczny procesu聽warzenia piwa. Warto w艂膮czy膰 do diety marmite, gdy偶 jest to bogate 藕r贸d艂o witaminy B12,聽kwasu foliowego, niacyny oraz ryboflawiny.
Zdj臋cie autorstwa聽David Martyn Hunt / CC BY

10. Marmite
Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie聽jako smarowid艂o do pieczywa. Warto wiedzie膰, 偶e stanowi on produkt uboczny procesu聽warzenia piwa. Warto w艂膮czy膰 do diety marmite, gdy偶 jest to bogate 藕r贸d艂o witaminy B12,聽kwasu foliowego, niacyny oraz ryboflawiny.

9. Wodorosty br膮zoweWodorosty to bardzo zdrowy produkt 偶ywno艣ciowy, kt贸ry stanowi nieod艂膮czny element聽sushi. W ich sk艂adzie zawarte s膮 witaminy z grupy B, A, C, E oraz K. Poza tym, wodorosty聽s膮 bogate w wap艅, 偶elazo, fosfor, magnez oraz jod. Niestety s膮 one ma艂o popularnym聽sk艂adnikiem racjonalnej diety.
Zdj臋cie jedzenia / Shutterstock

9. Wodorosty br膮zowe
Wodorosty to bardzo zdrowy produkt 偶ywno艣ciowy, kt贸ry stanowi nieod艂膮czny element聽sushi. W ich sk艂adzie zawarte s膮 witaminy z grupy B, A, C, E oraz K. Poza tym, wodorosty聽s膮 bogate w wap艅, 偶elazo, fosfor, magnez oraz jod. Niestety s膮 one ma艂o popularnym聽sk艂adnikiem racjonalnej diety.

8. Sok winogronowyNiestety 100% sok winogronowy rzadko kiedy go艣ci na naszych sto艂ach. Najcz臋艣ciej pijemy聽napoje winogronowe, kt贸re s膮 nasycone cukrem i chemicznymi barwnikami. Szkoda,聽poniewa偶 prawdziwy sok winogronowy to bogate 藕r贸d艂o witaminy C oraz polifenoli聽鈥 silnych przeciwutleniaczy, kt贸re chroni膮 kom贸rki organizmu przed uszkodzeniami聽spowodowanymi dzia艂aniem wolnych rodnik贸w.
Zdj臋cie autorstwa聽K. Kendall / CC BY

8. Sok winogronowy
Niestety 100% sok winogronowy rzadko kiedy go艣ci na naszych sto艂ach. Najcz臋艣ciej pijemy聽napoje winogronowe, kt贸re s膮 nasycone cukrem i chemicznymi barwnikami. Szkoda,聽poniewa偶 prawdziwy sok winogronowy to bogate 藕r贸d艂o witaminy C oraz polifenoli聽鈥 silnych przeciwutleniaczy, kt贸re chroni膮 kom贸rki organizmu przed uszkodzeniami聽spowodowanymi dzia艂aniem wolnych rodnik贸w.

7. Kiszone warzywa kimchiKimchi obfituj膮 w sk艂adniki od偶ywcze, takie jak witaminy A, C oraz B, wap艅 i b艂onnik. Jest聽to danie popularne w Korei, kt贸re ma charakterystyczny, ostry smak. Na podstawie bada艅聽naukowych wiadomo, 偶e u os贸b regularnie spo偶ywaj膮cych kimchi zmniejsza si臋 poziom聽cholesterolu nawet o 21%.
Zdj臋cie autorstwa聽Chloe Lim / CC BY

7. Kiszone warzywa kimchi
Kimchi obfituj膮 w sk艂adniki od偶ywcze, takie jak witaminy A, C oraz B, wap艅 i b艂onnik. Jest聽to danie popularne w Korei, kt贸re ma charakterystyczny, ostry smak. Na podstawie bada艅聽naukowych wiadomo, 偶e u os贸b regularnie spo偶ywaj膮cych kimchi zmniejsza si臋 poziom聽cholesterolu nawet o 21%.

6. Czerwony grejpfrutGrejpfrut ze wzgl臋du na sw贸j gorzki smak raczej nie nale偶y do powszechnie lubianych聽owoc贸w cytrusowych. Niemniej jednak, jest to 藕r贸d艂o sk艂adnik贸w niezb臋dnych dla聽prawid艂owego funkcjonowania organizmu, takich jak: witamina C, potas, kwas foliowy,聽wap艅, likopen oraz witamina B6. Warto wiedzie膰, 偶e regularne spo偶ywanie grejpfruta mo偶e聽si臋 przyczyni膰 do obni偶enia poziomu tr贸jgliceryd贸w we krwi.
Zdj臋cie autorstwa聽EME / CC BY

6. Czerwony grejpfrut
Grejpfrut ze wzgl臋du na sw贸j gorzki smak raczej nie nale偶y do powszechnie lubianych聽owoc贸w cytrusowych. Niemniej jednak, jest to 藕r贸d艂o sk艂adnik贸w niezb臋dnych dla聽prawid艂owego funkcjonowania organizmu, takich jak: witamina C, potas, kwas foliowy,聽wap艅, likopen oraz witamina B6. Warto wiedzie膰, 偶e regularne spo偶ywanie grejpfruta mo偶e聽si臋 przyczyni膰 do obni偶enia poziomu tr贸jgliceryd贸w we krwi.

5. OliwkiZe wzgl臋du na sw贸j specyficzny smak, oliwki mog膮 by膰 kochane przez konsument贸w albo聽wr臋cz przeciwnie 鈥 mog膮 by膰 przez nich znienawidzone. Ro艣lina ta stanowi nieod艂膮czny聽element kuchni greckiej. Jest bogata w witamin臋 E, 偶elazo oraz mied藕. Zawarte w jej sk艂adzie聽silne przeciwutleniacze chroni膮 organizm przed chorobami serca.
Zdj臋cie autorstwa聽PublicDomainPictures / CC BY

5. Oliwki
Ze wzgl臋du na sw贸j specyficzny smak, oliwki mog膮 by膰 kochane przez konsument贸w albo聽wr臋cz przeciwnie 鈥 mog膮 by膰 przez nich znienawidzone. Ro艣lina ta stanowi nieod艂膮czny聽element kuchni greckiej. Jest bogata w witamin臋 E, 偶elazo oraz mied藕. Zawarte w jej sk艂adzie聽silne przeciwutleniacze chroni膮 organizm przed chorobami serca.

4. OstrygiW ostrygach zawarte s膮 poka藕ne ilo艣ci cynku 鈥 sk艂adnika niezb臋dnego dla prawid艂owego聽funkcjonowania uk艂ad贸w odporno艣ciowego i pokarmowego. S膮 one r贸wnie偶 藕r贸d艂em witaminy聽D niezb臋dnej dla zachowania mocnych ko艣ci. Warto wiedzie膰, 偶e ostrygi mog膮 wp艂yn膮膰 na聽popraw臋 jako艣ci spermy u m臋偶czyzn.
Zdj臋cie jedzenia / Shutterstock

4. Ostrygi
W ostrygach zawarte s膮 poka藕ne ilo艣ci cynku 鈥 sk艂adnika niezb臋dnego dla prawid艂owego聽funkcjonowania uk艂ad贸w odporno艣ciowego i pokarmowego. S膮 one r贸wnie偶 藕r贸d艂em witaminy聽D niezb臋dnej dla zachowania mocnych ko艣ci. Warto wiedzie膰, 偶e ostrygi mog膮 wp艂yn膮膰 na聽popraw臋 jako艣ci spermy u m臋偶czyzn.

3. Portulaka pospolitaObecnie portulaka jest ro艣lin膮 rzadko uprawian膮 i trudno dost臋pn膮. Stanowi ona bogate 藕r贸d艂o聽kwas贸w t艂uszczowych omega-3, witamin oraz pierwiastk贸w. Ponadto, w jej sk艂adzie zawarta聽jest melatonina, kt贸ra mo偶e zredukowa膰 ewentualne zaburzenia snu.
Zdj臋cie autorstwa聽Jason Hollinger / CC BY

3. Portulaka pospolita
Obecnie portulaka jest ro艣lin膮 rzadko uprawian膮 i trudno dost臋pn膮. Stanowi ona bogate 藕r贸d艂o聽kwas贸w t艂uszczowych omega-3, witamin oraz pierwiastk贸w. Ponadto, w jej sk艂adzie zawarta聽jest melatonina, kt贸ra mo偶e zredukowa膰 ewentualne zaburzenia snu.

2. RzepaRzepa jest bogatym 藕r贸d艂em witamin A, C, E, K oraz B6. Ponadto, zawiera ona r贸wnie偶聽wa偶ne dla organizmu pierwiastki, takie jak potas, cynk, 偶elazo, wap艅 i magnez. Obecno艣膰聽rzepy w diecie mo偶e mie膰 wp艂yw na popraw臋 og贸lnego stanu zdrowia. Wykazuje ona聽w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne i korzystnie wp艂ywa na uk艂ad sercowo-naczyniowy.
Zdj臋cie autorstwa聽Hans / CC BY

2. Rzepa
Rzepa jest bogatym 藕r贸d艂em witamin A, C, E, K oraz B6. Ponadto, zawiera ona r贸wnie偶聽wa偶ne dla organizmu pierwiastki, takie jak potas, cynk, 偶elazo, wap艅 i magnez. Obecno艣膰聽rzepy w diecie mo偶e mie膰 wp艂yw na popraw臋 og贸lnego stanu zdrowia. Wykazuje ona聽w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne i korzystnie wp艂ywa na uk艂ad sercowo-naczyniowy.

1. GrzybyGrzyby s膮 produktem 偶ywno艣ciowym ci臋偶ko trawionym przez uk艂ad pokarmowy cz艂owieka,聽kt贸ry cz臋sto powoduje wzd臋cia i kumulacj臋 gaz贸w w jelitach. Z tego wzgl臋du nie si臋gamy聽po nie zbyt cz臋sto. Niemniej jednak, to 藕r贸d艂o cennych dla organizmu sk艂adnik贸w, takich jak聽witaminy A, C i B6. Ponadto, badania naukowe sugeruj膮, 偶e regularne spo偶ywanie grzyb贸w聽mo偶e mie膰 istotne znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia psychicznego.
Zdj臋cie autorstwa聽stux / CC BY

1. Grzyby
Grzyby s膮 produktem 偶ywno艣ciowym ci臋偶ko trawionym przez uk艂ad pokarmowy cz艂owieka,聽kt贸ry cz臋sto powoduje wzd臋cia i kumulacj臋 gaz贸w w jelitach. Z tego wzgl臋du nie si臋gamy聽po nie zbyt cz臋sto. Niemniej jednak, to 藕r贸d艂o cennych dla organizmu sk艂adnik贸w, takich jak聽witaminy A, C i B6. Ponadto, badania naukowe sugeruj膮, 偶e regularne spo偶ywanie grzyb贸w聽mo偶e mie膰 istotne znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia psychicznego.

Podziel si臋:

Przeczytaj tak偶e:

Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy

Poka偶 wszystkie komentarze

Tak偶e w kategorii Zdrowie:

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa? Cera na nartach - jak o ni膮 dba膰, aby nie wr贸ci膰 z ferii z odmro偶eniami? Strobing 鈥 najnowszy hit makija偶owy Jak si臋 nie nudzi膰 na si艂owni? Ludzie wyw膮chuj膮 strach Zio艂a na obni偶enie ci艣nienia krwi Dlaczego 3-latek nadal potrzebuje mleka? Jakie niedobory w diecie ono uzupe艂nia? Sny erotyczne Kobiece kolana Sa艂atki na lato Nie zaczynaj dnia od takiego 艣niadania! Krzywa przegroda nosowa. Czas j膮 wyprostowa膰!

Popularne w tym tygodniu:

Leczenie ortodontyczne ma艂ych dzieci