Pełne witamin produkty, których nie jadasz

10. MarmiteMarmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt uboczny procesu warzenia piwa. Warto włączyć do diety marmite, gdyż jest to bogate źródło witaminy B12, kwasu foliowego, niacyny oraz ryboflawiny.
Zdjęcie autorstwa David Martyn Hunt / CC BY

10. Marmite
Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt uboczny procesu warzenia piwa. Warto włączyć do diety marmite, gdyż jest to bogate źródło witaminy B12, kwasu foliowego, niacyny oraz ryboflawiny.

9. Wodorosty brązoweWodorosty to bardzo zdrowy produkt żywnościowy, który stanowi nieodłączny element sushi. W ich składzie zawarte są witaminy z grupy B, A, C, E oraz K. Poza tym, wodorosty są bogate w wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz jod. Niestety są one mało popularnym składnikiem racjonalnej diety.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

9. Wodorosty brązowe
Wodorosty to bardzo zdrowy produkt żywnościowy, który stanowi nieodłączny element sushi. W ich składzie zawarte są witaminy z grupy B, A, C, E oraz K. Poza tym, wodorosty są bogate w wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz jod. Niestety są one mało popularnym składnikiem racjonalnej diety.

8. Sok winogronowyNiestety 100% sok winogronowy rzadko kiedy gości na naszych stołach. Najczęściej pijemy napoje winogronowe, które są nasycone cukrem i chemicznymi barwnikami. Szkoda, ponieważ prawdziwy sok winogronowy to bogate źródło witaminy C oraz polifenoli – silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.
Zdjęcie autorstwa K. Kendall / CC BY

8. Sok winogronowy
Niestety 100% sok winogronowy rzadko kiedy gości na naszych stołach. Najczęściej pijemy napoje winogronowe, które są nasycone cukrem i chemicznymi barwnikami. Szkoda, ponieważ prawdziwy sok winogronowy to bogate źródło witaminy C oraz polifenoli – silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.

7. Kiszone warzywa kimchiKimchi obfitują w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C oraz B, wapń i błonnik. Jest to danie popularne w Korei, które ma charakterystyczny, ostry smak. Na podstawie badań naukowych wiadomo, że u osób regularnie spożywających kimchi zmniejsza się poziom cholesterolu nawet o 21%.
Zdjęcie autorstwa Chloe Lim / CC BY

7. Kiszone warzywa kimchi
Kimchi obfitują w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C oraz B, wapń i błonnik. Jest to danie popularne w Korei, które ma charakterystyczny, ostry smak. Na podstawie badań naukowych wiadomo, że u osób regularnie spożywających kimchi zmniejsza się poziom cholesterolu nawet o 21%.

6. Czerwony grejpfrutGrejpfrut ze względu na swój gorzki smak raczej nie należy do powszechnie lubianych owoców cytrusowych. Niemniej jednak, jest to źródło składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: witamina C, potas, kwas foliowy, wapń, likopen oraz witamina B6. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie grejpfruta może się przyczynić do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.
Zdjęcie autorstwa EME / CC BY

6. Czerwony grejpfrut
Grejpfrut ze względu na swój gorzki smak raczej nie należy do powszechnie lubianych owoców cytrusowych. Niemniej jednak, jest to źródło składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: witamina C, potas, kwas foliowy, wapń, likopen oraz witamina B6. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie grejpfruta może się przyczynić do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.

5. OliwkiZe względu na swój specyficzny smak, oliwki mogą być kochane przez konsumentów albo wręcz przeciwnie – mogą być przez nich znienawidzone. Roślina ta stanowi nieodłączny element kuchni greckiej. Jest bogata w witaminę E, żelazo oraz miedź. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami serca.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Oliwki
Ze względu na swój specyficzny smak, oliwki mogą być kochane przez konsumentów albo wręcz przeciwnie – mogą być przez nich znienawidzone. Roślina ta stanowi nieodłączny element kuchni greckiej. Jest bogata w witaminę E, żelazo oraz miedź. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami serca.

4. OstrygiW ostrygach zawarte są pokaźne ilości cynku – składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układów odpornościowego i pokarmowego. Są one również źródłem witaminy D niezbędnej dla zachowania mocnych kości. Warto wiedzieć, że ostrygi mogą wpłynąć na poprawę jakości spermy u mężczyzn.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

4. Ostrygi
W ostrygach zawarte są pokaźne ilości cynku – składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układów odpornościowego i pokarmowego. Są one również źródłem witaminy D niezbędnej dla zachowania mocnych kości. Warto wiedzieć, że ostrygi mogą wpłynąć na poprawę jakości spermy u mężczyzn.

3. Portulaka pospolitaObecnie portulaka jest rośliną rzadko uprawianą i trudno dostępną. Stanowi ona bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin oraz pierwiastków. Ponadto, w jej składzie zawarta jest melatonina, która może zredukować ewentualne zaburzenia snu.
Zdjęcie autorstwa Jason Hollinger / CC BY

3. Portulaka pospolita
Obecnie portulaka jest rośliną rzadko uprawianą i trudno dostępną. Stanowi ona bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin oraz pierwiastków. Ponadto, w jej składzie zawarta jest melatonina, która może zredukować ewentualne zaburzenia snu.

2. RzepaRzepa jest bogatym źródłem witamin A, C, E, K oraz B6. Ponadto, zawiera ona również ważne dla organizmu pierwiastki, takie jak potas, cynk, żelazo, wapń i magnez. Obecność rzepy w diecie może mieć wpływ na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Wykazuje ona właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

2. Rzepa
Rzepa jest bogatym źródłem witamin A, C, E, K oraz B6. Ponadto, zawiera ona również ważne dla organizmu pierwiastki, takie jak potas, cynk, żelazo, wapń i magnez. Obecność rzepy w diecie może mieć wpływ na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Wykazuje ona właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

1. GrzybyGrzyby są produktem żywnościowym ciężko trawionym przez układ pokarmowy człowieka, który często powoduje wzdęcia i kumulację gazów w jelitach. Z tego względu nie sięgamy po nie zbyt często. Niemniej jednak, to źródło cennych dla organizmu składników, takich jak witaminy A, C i B6. Ponadto, badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie grzybów może mieć istotne znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia psychicznego.
Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

1. Grzyby
Grzyby są produktem żywnościowym ciężko trawionym przez układ pokarmowy człowieka, który często powoduje wzdęcia i kumulację gazów w jelitach. Z tego względu nie sięgamy po nie zbyt często. Niemniej jednak, to źródło cennych dla organizmu składników, takich jak witaminy A, C i B6. Ponadto, badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie grzybów może mieć istotne znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia psychicznego.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Syndrom permanentnego podniecenia Skinny fat, czyli chudy grubas Alkohol działa toksycznie na organizm kobiety Trening wspinaczkowy Kobiety stawiają na siłę charakteru, a mężczyźni na odpowiedzialność To nie tłuszcz jest przyczyną otyłości. Winny jest cukier. Konkurs z firmą Medela Mity o utracie wagi Jogging: rano, wieczorem i w grupie Wychowanie dzieci dawniej i dziś Cud wody utlenionej? Jak sobie radzić z nerwicą?