Jak zatrzymać opaleniznę?
DANUTA CAPIGA • dawno temuWakacyjny pocałunek słońca nadał twojej skórze pięknego, brązowego odcienia, ale właśnie zaczęła się jesień. Jak zatrzymać opaleniznę na dłużej? Są na to naturalne sposoby.
Chrup marchewkę
To najbliższa przyjaciółka słońca, a przy okazji naturalny samoopalacz. Zawiera 12 mg beta-karotenu w 100 g. Karoten stymuluje wzrost produkcji melaniny – naturalnego pigmentu skóry. Jest też naturalnym anty-utleniaczem, chroni skórę przed starzeniem się. By na dłużej zatrzymać opaleniznę, chrup jedną marchewkę dziennie lub zetrzyj ją na tarce i dopraw po swojemu, ważne by była surowa, bo podczas obróbki termicznej traci cenne składniki. Dla urozmaicenia surową marchew możesz zastąpić wyciskanym sokiem. Marchew może obciążać wątrobę, gdy regularne spożywanie spowoduje ból brzucha, odstaw ją. Zbyt duża ilość karotenu może zabarwić skórę na pomarańczowo, zwłaszcza na dłoniach i stopach, gdy to zauważysz, przestań ją jeść, po kilku tygodniach odzyskasz swój naturalny kolor skóry.
Jedz czerwoną paprykę i mango
Czerwona papryka to także słoneczne warzywo. Jest bogata w beta-karoten, który naturalnie opala skórę i skutecznie chroni przed atakami wolnych rodników. Do tego czerwona papryka ma trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają działanie witaminy C. Papryka odżywia skórę, spowalnia jej starzenie się. Może być składnikiem
Owoc mango także dostarcza dużą dawkę beta-karotenu, pozwoli w naturalny sposób utrzymać twoją opaleniznę. Do tego zawiera sporą ilość witaminy C i żelaza. Zapobiega wczesnemu starzeniu się skóry, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i chroni organizm przed toksynami. Jest więc polecany podczas stosowania diety oczyszczającej. Zamiennie możesz pić świeże wyciskane soki z mango.
Pij oliwę z oliwek
W jej składzie nie znajdziesz karotenu, ale oliwa ma inne cenne właściwości, które pozwolą, by brązowy odcień twojej skóry zagościł na dłużej. Nawilża opaloną skórę, dzięki niej nie łuszczy się. Do tego, zwłaszcza ta tłoczona na zimno, ma właściwości przeciwutleniające, chroni przed wolnymi rodnikami, a więc przed starzeniem. Odżywiona i nawilżona od środa skóra jest bardziej elastyczna i jędrna. Idealnie byłoby dodawać jedną łyżeczkę dziennie do sałatki z pomidorów i papryki. Podobne składniki znajdziesz też w oliwkach.
Zdjęcia: Fotolia
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze