Resztki produktów, które powinnaś jeść

10. Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze?Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu warto zmienić sposób przyrządzania niektórych produktów.
Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

10. Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze?
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu warto zmienić sposób przyrządzania niektórych produktów.

9. Skórka od bobuWiele osób przed spożyciem bobu ściąga z niego skórkę. W ten sposób pozbawiamy się składników, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a także oczyszczają jelita. Poza tym, w skórce bobu znajduje się duża ilość witamin, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.
Zdjęcie autorstwa iamadonut / CC BY

9. Skórka od bobu
Wiele osób przed spożyciem bobu ściąga z niego skórkę. W ten sposób pozbawiamy się składników, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a także oczyszczają jelita. Poza tym, w skórce bobu znajduje się duża ilość witamin, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.

8. Nać marchewkiW większości gospodarstw domowych nać marchewki stanowi raczej rzadko wykorzystywany element tego warzywa. Jest ona bogatym źródłem chlorofilu – składnika mającego zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Neutralizuje on nieprzyjemny zapach z ust, oczyszcza z toksyn jelita oraz krew, a także wspomaga walkę organizmu z chorobami nowotworowymi.
Zdjęcie autorstwa woodleywonderworks / CC BY

8. Nać marchewki
W większości gospodarstw domowych nać marchewki stanowi raczej rzadko wykorzystywany element tego warzywa. Jest ona bogatym źródłem chlorofilu – składnika mającego zbawienny wpływ na zdrowie człowieka. Neutralizuje on nieprzyjemny zapach z ust, oczyszcza z toksyn jelita oraz krew, a także wspomaga walkę organizmu z chorobami nowotworowymi.

7. Liście kopru włoskiegoLiście kopru włoskiego często są odkrajane i niewykorzystywane w kuchni. Trochę szkoda, bo stanowią one idealny dodatek do wielu sałatek, gdyż dodają im doskonałego aromatu i smaku. Liście kopru wspomagają perystaltykę jelit, a tym samym są idealne dla osób dotkniętych zespołem jelita drażliwego. Poza tym, wykazują one również działanie stymulujące na układ trawienny.
Zdjęcie autorstwa Efraimstochter / CC BY

7. Liście kopru włoskiego
Liście kopru włoskiego często są odkrajane i niewykorzystywane w kuchni. Trochę szkoda, bo stanowią one idealny dodatek do wielu sałatek, gdyż dodają im doskonałego aromatu i smaku. Liście kopru wspomagają perystaltykę jelit, a tym samym są idealne dla osób dotkniętych zespołem jelita drażliwego. Poza tym, wykazują one również działanie stymulujące na układ trawienny.

6. Biała osłonka skórki grejpfrutaBiałą skórkę zlokalizowaną na grejpfrucie bardzo często usuwamy ze względu na jej gorzki smak. Jednak to w jej obrębie zlokalizowana jest największa ilość naringeniny – flawonoidu wykazującego właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
Zdjęcie autorstwa EME / CC BY

6. Biała osłonka skórki grejpfruta
Białą skórkę zlokalizowaną na grejpfrucie bardzo często usuwamy ze względu na jej gorzki smak. Jednak to w jej obrębie zlokalizowana jest największa ilość naringeniny – flawonoidu wykazującego właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

5. Liście seleraSeler stanowi doskonały dodatek do zup i sałatek. Niestety jego liście nie cieszą się tak dużym powodzeniem, a mogłyby stanowić smaczny i aromatyczny składnik wielu dań. Warto wiedzieć, że w w liściach selera, w przeciwieństwie do jego korzenia, można znaleźć znacznie większą ilość wapnia i magnezu.
Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

5. Liście selera
Seler stanowi doskonały dodatek do zup i sałatek. Niestety jego liście nie cieszą się tak dużym powodzeniem, a mogłyby stanowić smaczny i aromatyczny składnik wielu dań. Warto wiedzieć, że w w liściach selera, w przeciwieństwie do jego korzenia, można znaleźć znacznie większą ilość wapnia i magnezu.

4. Skórka od ziemniakaNajwięcej składników odżywczych zawartych w ziemniaku kryje się bezpośrednio pod jego skórką, którą niestety zazwyczaj usuwamy. W ten sposób pozbawiamy się dużej zawartości potasu oraz witaminy C – składników, które pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie.
Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

4. Skórka od ziemniaka
Najwięcej składników odżywczych zawartych w ziemniaku kryje się bezpośrednio pod jego skórką, którą niestety zazwyczaj usuwamy. W ten sposób pozbawiamy się dużej zawartości potasu oraz witaminy C – składników, które pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie.

3. Skórka od jabłkaMówi się, że jabłka stanowią dobre źródło cennego dla zdrowia błonnika pokarmowego. Niestety niemal połowa tego składnika znajduje się w skórce jabłka, którą bardzo często obieramy i wyrzucamy do kosza. Chociażby z tego względu warto zrezygnować z obierania tego owocu. Oczywiście przed spożyciem trzeba pamiętać o dokładnym jego umyciu pod bieżącą wodą.
Zdjęcie autorstwa Jason Popesku / CC BY

3. Skórka od jabłka
Mówi się, że jabłka stanowią dobre źródło cennego dla zdrowia błonnika pokarmowego. Niestety niemal połowa tego składnika znajduje się w skórce jabłka, którą bardzo często obieramy i wyrzucamy do kosza. Chociażby z tego względu warto zrezygnować z obierania tego owocu. Oczywiście przed spożyciem trzeba pamiętać o dokładnym jego umyciu pod bieżącą wodą.

2. Skórka od marchewkiBezpośrednio pod skórką marchewki znajdują się duże ilości prowitaminy A (beta-karotenu). Składnik ten chroni cerę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które znacząco przyśpieszają jej starzenie. Przed spożyciem tego warzywa lepiej dokładnie umyć je pod bieżącą wodą, aniżeli obierać ze skórki.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

2. Skórka od marchewki
Bezpośrednio pod skórką marchewki znajdują się duże ilości prowitaminy A (beta-karotenu). Składnik ten chroni cerę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które znacząco przyśpieszają jej starzenie. Przed spożyciem tego warzywa lepiej dokładnie umyć je pod bieżącą wodą, aniżeli obierać ze skórki.

1. Biała część skórki od arbuzaW jej obrębie znajduje się duża ilość aminokwasu mającego wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, a to z kolei chroni organizm przed udarem mózgu, chorobami czy miażdżycą. Następnym razem, jedząc arbuza, nie odcinaj tego fragmentu owocu.
Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

1. Biała część skórki od arbuza
W jej obrębie znajduje się duża ilość aminokwasu mającego wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, a to z kolei chroni organizm przed udarem mózgu, chorobami czy miażdżycą. Następnym razem, jedząc arbuza, nie odcinaj tego fragmentu owocu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Zrób porządki na… skórze Hiperwitaminoza – jak groźna dla zdrowia? Aromaterapia Zioła na żołądek Właściwości grejpfruta Nie popijaj witamin kawą Jak pozbyć się łupieżu? Im większe długi, tym więcej w talii Gdy pali, piecze, swędzi.... Mleko a zdrowie Zumba! Chudnij przez zabawę 7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY