11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej
11. Jagody
Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dostarczają one błonnika oraz przeciwutleniaczy.
10. Wiśnie
Owoce te są bogatym źródłem żelaza, miedzi, manganu, fosforu, wapnia, sodu, witamin A, C, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają także pektynę, która poprzez wspomaganie trawienia pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
9. Gorzka czekolada
Jest ona doskonałym źródłem flawanoli, czyli przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao. Z badań wynika, że pomagają one uchronić się skórze przed działaniem szkodliwych promieni UV. Dodatkowo, dzięki swojemu bogatemu składowi, czekolada obniża poziom stresu, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów.
8. Suszone śliwki
Owoce te są źródłem witamin A, C, E, K i witamin z grupy B. Zawierają także potas, mangan, miedź i magnez. Suszone śliwki dostarczają organizmowi błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.
7. Zielona herbata
Napar jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, nazywanych flawonoidami, oraz fluoru, który pozwala uniknąć próchnicy zębów. Regularne spożywanie zielonej herbaty skutkuje obniżeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
6. Łosoś
W łososiu znaleźć można wiele cennych składników odżywczych, takich jak cynk, selen, potas, jod, witaminy A, D, E i witaminy z grupy B. Jest on także bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, dzięki czemu wpływa korzystnie i na zdrowie fizyczne (w szczególności jeżeli chodzi o układ sercowo-naczyniowy), i psychiczne (zapobiega depresji i poprawia nastrój).
5. Kiwi
Owoc dostarcza witamin A, E, PP, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i magnezu. Jak dowiedli badacze włoscy, kiwi wspomaga terapię kaszlu i astmy, czyli problemów układu oddechowego. Dodatkowo, owoc wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami.
4. Orzechy włoskie
Dzięki fosforowi wspomagają one pracę mózgu. Dodatkowo, zawierają żelazo, potas, wapń, cynk i magnez. Witamina E jest korzystna dla skóry, natomiast do produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał.
3. Truskawki
Dostarczają one znacznych ilości witaminy C, która z kolei wspomaga przyswajanie żelaza i pozwala uchronić się przed anemią. Witaminy z grupy B i magnez wykazują działanie przeciwdepresyjne. Poza tym, truskawki zawierają fosfor, wapń, mangan i krzem.
2. Nasiona słonecznika
W nasionach słonecznika odnaleźć można witaminy A, B6, C, D, E i kwas foliowy. Dostarczają one także wapnia, który wzmacnia kości i zęby, chroni przed chorobami serca i łagodzi alergie.
1. Figi
Owoc ten dostarcza błonnika i potasu, co pozwala mu na wspomaganie pracy układu krwionośnego i regulowanie poziomu ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze