11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej

11. JagodyZawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dostarczają one błonnika oraz przeciwutleniaczy.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

11. Jagody
Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi. Dodatkowo, dostarczają one błonnika oraz przeciwutleniaczy.

10. WiśnieOwoce te są bogatym źródłem żelaza, miedzi, manganu, fosforu, wapnia, sodu, witamin A, C, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają także pektynę, która poprzez wspomaganie trawienia pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
Zdjęcie autorstwa DGlodowska / CC BY

10. Wiśnie
Owoce te są bogatym źródłem żelaza, miedzi, manganu, fosforu, wapnia, sodu, witamin A, C, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają także pektynę, która poprzez wspomaganie trawienia pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.

9. Gorzka czekoladaJest ona doskonałym źródłem flawanoli, czyli przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao. Z badań wynika, że pomagają one uchronić się skórze przed działaniem szkodliwych promieni UV. Dodatkowo, dzięki swojemu bogatemu składowi, czekolada obniża poziom stresu, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów.
Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

9. Gorzka czekolada
Jest ona doskonałym źródłem flawanoli, czyli przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao. Z badań wynika, że pomagają one uchronić się skórze przed działaniem szkodliwych promieni UV. Dodatkowo, dzięki swojemu bogatemu składowi, czekolada obniża poziom stresu, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów.

8. Suszone śliwkiOwoce te są źródłem witamin A, C, E, K i witamin z grupy B. Zawierają także potas, mangan, miedź i magnez. Suszone śliwki dostarczają organizmowi błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.
Zdjęcie autorstwa david pacey / CC BY

8. Suszone śliwki
Owoce te są źródłem witamin A, C, E, K i witamin z grupy B. Zawierają także potas, mangan, miedź i magnez. Suszone śliwki dostarczają organizmowi błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.

7. Zielona herbataNapar jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, nazywanych flawonoidami, oraz fluoru, który pozwala uniknąć próchnicy zębów. Regularne spożywanie zielonej herbaty skutkuje obniżeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
Zdjęcie autorstwa A Girl With Tea / CC BY

7. Zielona herbata
Napar jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, nazywanych flawonoidami, oraz fluoru, który pozwala uniknąć próchnicy zębów. Regularne spożywanie zielonej herbaty skutkuje obniżeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

6. ŁosośW łososiu znaleźć można wiele cennych składników odżywczych, takich jak cynk, selen, potas, jod, witaminy A, D, E i witaminy z grupy B. Jest on także bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, dzięki czemu wpływa korzystnie i na zdrowie fizyczne (w szczególności jeżeli chodzi o układ sercowo-naczyniowy), i psychiczne (zapobiega depresji i poprawia nastrój).
Zdjęcie autorstwa Sodexo USA / CC BY

6. Łosoś
W łososiu znaleźć można wiele cennych składników odżywczych, takich jak cynk, selen, potas, jod, witaminy A, D, E i witaminy z grupy B. Jest on także bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, dzięki czemu wpływa korzystnie i na zdrowie fizyczne (w szczególności jeżeli chodzi o układ sercowo-naczyniowy), i psychiczne (zapobiega depresji i poprawia nastrój).

5. KiwiOwoc dostarcza witamin A, E, PP, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i magnezu. Jak dowiedli badacze włoscy, kiwi wspomaga terapię kaszlu i astmy, czyli problemów układu oddechowego. Dodatkowo, owoc wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami.
Zdjęcie autorstwa whologwhy / CC BY

5. Kiwi
Owoc dostarcza witamin A, E, PP, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i magnezu. Jak dowiedli badacze włoscy, kiwi wspomaga terapię kaszlu i astmy, czyli problemów układu oddechowego. Dodatkowo, owoc wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami.

4. Orzechy włoskieDzięki fosforowi wspomagają one pracę mózgu. Dodatkowo, zawierają żelazo, potas, wapń, cynk i magnez. Witamina E jest korzystna dla skóry, natomiast do produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał.
Zdjęcie autorstwa Martin Fisch / CC BY

4. Orzechy włoskie
Dzięki fosforowi wspomagają one pracę mózgu. Dodatkowo, zawierają żelazo, potas, wapń, cynk i magnez. Witamina E jest korzystna dla skóry, natomiast do produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał.

3. TruskawkiDostarczają one znacznych ilości witaminy C, która z kolei wspomaga przyswajanie żelaza i pozwala uchronić się przed anemią. Witaminy z grupy B i magnez wykazują działanie przeciwdepresyjne. Poza tym, truskawki zawierają fosfor, wapń, mangan i krzem.
Zdjęcie autorstwa Sharon Mollerus / CC BY

3. Truskawki
Dostarczają one znacznych ilości witaminy C, która z kolei wspomaga przyswajanie żelaza i pozwala uchronić się przed anemią. Witaminy z grupy B i magnez wykazują działanie przeciwdepresyjne. Poza tym, truskawki zawierają fosfor, wapń, mangan i krzem.

2. Nasiona słonecznikaW nasionach słonecznika odnaleźć można witaminy A, B6, C, D, E i kwas foliowy. Dostarczają one także wapnia, który wzmacnia kości i zęby, chroni przed chorobami serca i łagodzi alergie.
Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC BY

2. Nasiona słonecznika
W nasionach słonecznika odnaleźć można witaminy A, B6, C, D, E i kwas foliowy. Dostarczają one także wapnia, który wzmacnia kości i zęby, chroni przed chorobami serca i łagodzi alergie.

1. FigiOwoc ten dostarcza błonnika i potasu, co pozwala mu na wspomaganie pracy układu krwionośnego i regulowanie poziomu ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami.
Zdjęcie autorstwa Stephane Mignon / CC BY

1. Figi
Owoc ten dostarcza błonnika i potasu, co pozwala mu na wspomaganie pracy układu krwionośnego i regulowanie poziomu ciśnienia tętniczego. Figi działają przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwzapalnie. Do tego wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych Panowanie nad emocjami Dlaczego twoja skóra jest bardziej sucha niż zwykle? Witamina D i K na straży zdrowych kości Wstrząs anafilaktyczny Jak dobrać buty na obcasie? Uzależnieni od ekstremalnych wrażeń Czosnek zdrowy czy szkodliwy? List do dietetyka Gorzej czytamy mapy, ale trudniej nam zabłądzić Maseczki do cery mieszanej Myśl, jak singiel, a nie przytyjesz Groźne pneumokoki