Gotowe sosy
ALICJA • dawno temuWystarczy odkręcić słoiczek lub zalać proszek gorącą wodą i sos gotowy! To duża oszczędność czasu i energii, ale niestety, oszczędność kosztem zdrowia. Sprawdź, dlaczego należy unikać gotowych sosów.
Produkty wysokokaloryczne
To, co powinno skutecznie zniechęcić do sięgania po sosy w proszku czy w słoiczku, to ich wysoka wartość kaloryczna. Gotowe sosy do sałatek, mięs czy makaronów zawierają duże ilości konserwantów, na które składają się m.in. tłuszcze oraz sól. Jeśli już kupujesz sos, wybieraj ten, który ma najmniej kalorii. Sałatki i surówki lepiej skropić oliwą z oliwek niż polać tuczącym i niezdrowym sosem.
Przeciwwskazania
Ze względu na kaloryczność nie powinny kupować gotowych sosów osoby otyłe oraz mające podwyższony cholesterol. Co więcej, sosy te sprzyjają rozwojowi miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.
Wartość odżywcza
Sosy nie mają zbyt dużej wartości odżywczej. Zawierają jednak modyfikowaną skrobię (E1422), która wiąże wodę i pęcznieje, powodując uczucie sytości. W konsekwencji nie mamy już ochoty na inne, zdrowsze smakołyki. Częste spożywanie gotowych sosów i innych dań pełnych konserwantów może doprowadzić do niedoborów witamin i minerałów, a nawet do niedożywienia.
Zdjęcie sosu pochodzi z Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze