Parówki w sosie
OLIWKA . • dawno temuParówki w sosieto może niezbyt wykwintne danie, ale za to bardzo smaczne. Specjaliści od zdrowego żywienia pewnie mieliby wiele do powiedzenia na temat takiej potrawy, ale nie oszukujmy się, nie zawsze jest czas, by jeść to, co dla nas najlepsze.
Przygotuj:
- pół kilograma parówek
- małą cebulę
- 1, 5 szklanki bulionu warzywnego
- 100 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- 3–4 łyżki musztardy (z całymi ziarnami gorczycy)
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
1. Najpierw zeszklij na maśle obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
2. Kiedy osiągniesz ten cel, posyp cebulę mąką i delikatnie zasmaż.
3. Teraz powoli, powoli wlewaj bulion i mieszaj go do czasu, aż się zagotuje.
4. Pora na śmietanę, musztardę i mieszanie. Oczywiście powinnaś też doprawićsos musztardowy solą i pieprzem.
5. Ale ma to być przecież danie z parówek. Pora więc na główny składnik. Usuń osłonki i pokrój parówki w dość grube plasterki. Wrzuć je do sosu i mocno podgrzej.
6. Potrawa z parówek najlepiej smakuje z ziemniakami, pieczywem. Dobrze jest posypać je obficie szczypiorkiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze