GotowanieRodzaje zbóż

Rodzaje zbóż

Rodzaje zbóż
Karolina
21.05.2011 23:20, aktualizacja: 22.05.2011 01:20

Jedną z naczelnych zasad zdrowego i racjonalnego odżywania się jest zastąpienie białego pachnącego pieczywa wyrobami pełnoziarnistymi. Kiedy decydujemy się na zakup bułek, chleba, a nawet mąki, spotykamy się z różnymi ich odmianami. Przyczyną takiej możliwości woboru jest bogactwo gatunków zbóż, z jakich mogą być wykonane poszczególne produkty. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak podczas letniego spaceru po polach odróżnić pszenicę od żyta.

Uprawa zboża

Uprawa zbóż w naszym kraju posiada bardzo długą tradycję. Nieraz te niepozorne rośliny stawały się źródłem wielkiego bogactwa i potęgi gospodarczej danego państwa. Stanowiły główny element pożywienia już w czasach średniowiecza. I choć dziś cieszą się coraz mniejszą popularnością, to jest to spostrzeżenie pozorne. Rezygnacja z jedzenia bułek, chleba albo rogali nie jest równoznaczna z wykluczeniem z diety produktów zbożowych. Okazuje się bowiem, że ziarna pszenicy, żyta albo jęczmienia są elementem składowym kasz, mąk, olejów a także syropów, z których produkowany jest szereg innych popularnych potraw. Trudno bowiem wyobrazić sobie ciasto, naleśniki, racuchy albo pączki bez mąki.

Zanim poznamy podstawowe odmiany zbóż, należy zastanowić się, czym są promowane w mediach pełne ziarna. Otóż produkty pełnoziarniste wytwarzane są ze zbóż, które nie są tak bardzo przetworzone, jak np. biała mąka. Dzięki temu zostaje w nich więcej witamin i soli mineralnych oraz przede wszystkim, tak ważny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, błonnik. Dzięki temu po zjedzeniu bułki grahamki pozostajemy dłużej syci, gdyż jej trawienie odbywa się nieco wolniej.

Ziarna zbóż

Pszenica to główny składnik pieczywa, makaronów i wyrobów cukierniczych. To jedno z najstarszych zbóż, z jakich piecze się chleb. Kłos pszenicy jest dość duży, o charakterystycznych długich plewkach.

Jęczmień jest podobny do pszenicy. Nieco inne jest jednakże jego wykorzystanie. Wytwarza się bowiem z niego piwo, kasze i pasze dla zwierząt.

Z ziaren kukurydzy produkowana jest mąka, płatki oraz pożywienie dla zwierząt. Roślina ta także świetnie się sprawdza w wielu potrawach jako uzupełnienie głównego dania.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także