Dania z kabaczka
DAMIESA • dawno temu

Jego właściwa nazwa to Cucurbita pepo convar, u nas jednak powszechnie nazywany jest „cukinią”. Owoc ten jest kuzynem dyni i jego ogromną zaletę stanowi niska zawartość kalorii oraz delikatny smak, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni. Ilość specjałów, jakie można przygotować na bazie kabaczka zaskakuje oryginalnością. Dziś kilka słów o tym, jak można go wykorzystać komponując dania faszerowane.
Wartość odżywcza cukinii
Ten rodzaj owocu świetnie nadaje się do przyrządzania zup, sałatek, surówek czy marynat. Co ciekawe, równie świetnie zdaje swój egzamin wykorzystany jako dodatek do deserów. Osoby pragnące zrzucić kilka zbędnych kilogramów doceniają w nim to, że nawet objadanie się nim nie powoduje destrukcyjnych skutków w wyglądzie sylwetki, a do tego dzięki jego spożywaniu poprawia się przemiana materii. W 100 gramach cukinii jest jedynie ok. 15 kalorii! Zaletą kabaczka jest także to, że odkwasza on organizm. Jeśli chodzi o jego wartość odżywczą to zawiera sporo beta-karotenu, a także witamin B1, C i kwas foliowy.

Kabaczek faszerowany mięsem
Smażona cukinia to takie danie obiadowe, które może być świetnym pomysłem na potrawę podczas organizowania grilla na świeżym powietrzu. Aby przygotować taki pożywny rarytas należy zaopatrzyć się w takie składniki jak: 2 kabaczki, 2 jajka, opakowanie mięsa mielonego, sos Napoli, 30 dag sera żółtego, kukurydzę z puszki oraz natkę pietruszki i przyprawy, czyli sól i pieprz. Mięso należy w pierwszej kolejności połączyć z jajkiem, a następnie podsmażyć na patelni, aż do momentu, kiedy zacznie nabierać nieco białego koloru. W tym momencie wlewa się do niego sos Napoli rozpuszczony w 2/3 szklanki wody i całość dokładnie miesza, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i kolorytu. Następnie do tak przygotowanej mięsnej masy dodaje się odsączone wcześniej ziarenka kukurydzy. Kabaczek należy obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć miąższ, aby powstały w ten sposób „łódeczki” i napełnić je przygotowanymi składnikami. Na wierzch przyda się także przykrycie mięsa warstewką startego sera żółtego, który rozpuszczając się pod wpływem wysokiej temperatury idealnie zespoli składniki i zapobieganie ich wypadaniu. Tak przygotowany kabaczek umieszcza się na grillu i piecze, aż do momentu, gdy owoc stanie się miękki, a ser się rozpuści. Przed podaniem całość można udekorować natką pietruszki lub posypką z oregano.
Kabaczek w wersji wegetariańskiej
W tym przypadku można użyć podobnych składników jak w poprzednim przepisie, zamieniając jednak mięso na kaszę gryczaną. Do tego można dodać także duszone pomidory pokrojone w małe cząstki, paprykę czerwoną, cebulkę oraz takie przyprawy jak tymianek czy kminek. Ser żółty warto wkomponować także w środek farszu, aby topiąc się ładnie „wiązał” składniki i tworzył w nimi jedną masę. Faszerowany kabaczek można przed obraniem włożyć do wrzątku. Taki sprytny trik pozwoli łatwiej usunąć z niego skórkę. Warzywne łódeczki można także zapiekać w piekarniku. Świetnie będą smakować podane z czosnkowym lub jogurtowym sosem.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze