Łosoś pieczony, czyli pyszna ryba z grilla
OLIWKA . • dawno temuJuż prawie weekend. Co położysz jutro na grilla? Znów kiełbaski i szaszłyki? A może chciałabyś spróbować czegoś nowego. Łosoś pieczony kojarzył ci się do tej pory z piekarnikiem? Tym razem to będzie grillowana ryba. Pyszny łosoś norweski z zielonym pieprzem, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Aromatyczny, delikatny…ummm…palce lizać!
Przygotuj:
- 4 filety z łososia norweskiego
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- sól morską gruboziarnistą
- łyżkę zielonego pieprzu
- oliwę z oliwek
Krok 1
By łosoś pieczony na grillu mógł powstać, musisz najpierw przyrządzić marynatę. Zacznij od zmiażdżenia zielonego pieprzu i pomieszania go z tymiankiem, łyżką soli i oliwą z oliwek (3 łyżki).
Krok 2
Łosoś z grilla musi poleżeć w zalewie około pół godziny. Oczywiscie powinnaś wstawic go do lodówki.
Krok 3
Grillowany łosoś nie byłby taki dobry, gdybyś go nie zabezpieczyła. Zawin więc filety rybne w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym grillu 15 minut. Nie zapomnij o częstym przewracaniu ryby z boku na bok.
Krok 4
Pieczony łosoś jest już prawie gotowy. Zdejmij folię i udekoruj go szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Dopraw też solą.
Krok 5
Teraz nie pozostaje ci nic innego, jak rozkoszować się smakiem łososia pieczonego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze