Deser budyniowy - na słodki początek nowego roku
OLIWKA . • dawno temuDeser budyniowy to świetny pomysł na początek nowego roku. Pewnie masz postanowienia, że schudniesz, że koniec ze słodyczami, że tylko zdrowa dieta, ale pomyśl chwilę. Jeśli nie będziesz jadła słodyczy, będziesz zła, jeśli będziesz zła, to inni przestaną cię lubić. I co, chcesz zamienić przyjaciół na szczupłą sylwetkę?
Przygotuj:
- 1 budyń waniliowy
- 1 budyń czekoladowy
- litr mleka
- 6 łyżek cukru
- 4 jajka
- 5 dag czekolady
- łyżkę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
A do dekoracji:
- kilka łyżek bitej śmietany
- wiórki czekoladowe
- wisienki koktajlowe
- rurki waflowe
1. To nie będzie takie proste, ale poradzisz sobie. Najpierw ubij żółtka na parze razem z 2 łyżkami cukru. Z białek zrób sztywną pianę.
2. Potrzebujesz dwóch garnków. Do każdego z nich wlej po pół litra mleka i dodaj po 2 łyżki cukru. Oddzielnie ugotuj budyń waniliowy i budyń czekoladowy. Wcześniej rozmieszaj je z odrobiną mleka.
3. Zdejmij już budynie z ognia i do każdego wlej połowę masy żółtkowej i połowę piany z białek. Pyszny deser budyniowy jest już coraz, coraz bliżej.
4. Budyń waniliowy wymieszaj z kandyzowaną skórką, budyń czekoladowy ze startą czekoladą.
5. A teraz najprzyjemniejsza część przygotowywaniasłodkich pucharków. Do naczyń wlewaj jednocześnie jasny i ciemny budyń. Warstwy nie powinny się pomieszać.
6. Jeszcze tylko dekoracja i gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze