Deser czekoladowy - dobry początek weekendu
OLIWKA . • dawno temuDeser czekoladowy to pyszna słodkość, która poprawi nawet najgorszy nastrój. Czekolada jest cudownym lekarstwem na zimową handrę. Wprawdzie ma dużo kalorii, ale także sporą dawkę potrzebnego nam magnezu. Czasami można więc odpuścić sobie dietę i połasuchować.
Przygotuj:
- 0, 75 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
- 15 dag czekolady kawowej
- łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
Krok 1
Ubij białka na sztywną pianę, dodając w trakcie łyżkę cukru.
Krok 2
Zagotuj mleko w płaskim garnku.
Krok 3
Teraz bardzo ważny moment przygotowywania tego pysznego deseru – musisz zrobić kluseczki z piany. Uformuj je łyżką, włóż na wrzące mleko i gotuj minutę na bardzo słabym ogniu. Obróć w połowie gotowania i wyjmij łyżką cedzakową.
Krok 4
Czekoladowy deser będzie naprawdę pyszny. Najpierw musisz jednak utrzeć żółtka z cukrem i zetrzeć czekoladęna tarce. Odłóż kilka jej łyżeczek.
Krok 5
Rozpuść kawę i kakao w kilku łyżeczkach wcześniej używanego mleka i razem ze startą czekoladą dodaj do żółtek.
Krok 6
Dokładnie wymieszaj otrzymaną masę i powoli wlewaj do niej gorące mleko.
Krok 7
Gotuj deser na bardzo małym ogniu aż zgęstnieje (ok 2–3 minuty).
Krok 8
Zupą czekoladowąnapełnij 4 miseczki. Ozdób ją kluseczkami z piany oraz startą czekoladą.
Krok 9
Otosposób na depresję sezonową.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze