Mus czekoladowy - jak go przyrządzić?
OLIWKA . • dawno temuNie możesz żyć bez czekolady? Jesteś smutna, zła i rozdrażniona, jeśli nie zjesz chociaż kilku kostek dziennie? W takim razie wyobraź sobie mały pucharek, a w nim miękki, puszysty i delikatny mus, stworzony z czekolady, kawy i wanilii. A na samej górze wspaniałą, słodką, śnieżnobiałą bitą śmietanę. Nie czekaj dłużej, mus czekoladowy jest w zasięgu twoich ust.
Składniki:
20 dkg mlecznej czekolady (tylko nie żałuj i kup tę droższą),
¼ szklanki mocnej kawy,
5 jajek,
łyżeczka wanilii,
bita śmietana.
Krok pierwszy
Czekoladę musisz roztopić na parze. Jak to zrobić? W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć i parować postaw na nim rondelek i włóż do niego czekoladę. Nie dotykaj nim powierzchni wody.
Krok drugi
Do roztopionej czekolady wlej kawę i mieszaj aż wszystko ostygnie.
Krok trzeci
Znów mieszaj, ale dodając wcześniej wanilię.
Krok czwarty
Wbijaj po jednym żółtku i za każdym razem porządnie rozcieraj wszystko trzepaczką.
Krok piąty
Dodaj do musu białka, ubite uprzednio na sztywna pianę.
Krok szósty
Nałóż deser czekoladowy do pucharków i ozdób bitą śmietaną.
Krok siódmy
Włóż przysmak do lodówki na 8 godzin, zanim zaczniesz rozkoszować się jego delikatnym, zmysłowym smakiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze