Rodzaje orzechów
DAMIESA • dawno temuZamiast podjadać kaloryczne chipsy, wafle czy czekoladowe batoniki, warto zastąpić te tuczące "zapychacze” przekąską, która także pozwala na podgryzanie w pracy, a do tego dostarcza nam wiele cennych składników. Orzechy, niezależnie od ich rodzaju, są źródłem białka i przeciwutleniaczy, więc pozytywnie działają na nasze zdrowie i urodę.
Orzechy laskowe
Są lekkostrawne i bogate w witaminę E, zwaną witaminą młodości oraz PP i C, a także cynk i potas. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i pomagają w stanach wyczerpania oraz kłopotach z zasypianiem. Regenerują siły i pozwalają odzyskać energię do działania. Wspomagają także koncentrację.
Orzechy pekanowe
Bogate w witaminę B1 i sporą ilość antyoksydantów. Przyczyniają się do redukcji wolnych rodników. Zapobiegają nadwadze i nadciśnieniu. Są także dość słodkie.
Orzechy włoskie
Ma działanie lekko przeczyszczające, a do tego są dość kaloryczne. Obniżają ryzyko chorób serca czy cukrzycy. Ze względu na dużą ilość tłuszczu używa się go do produkcji oleju. Są źródłem witamin E i C oraz wapnia, fosforu i magnezu. Polecane osobom przemęczonym.
Orzechy ziemne
Warto je jeść bez dodatku soli, bo wtedy taka przekąska zatrzymuje tylko nadmiar wody w naszym organizmie. Orzechy te w czystej postaci przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i zapobiegania cukrzycy. Zawierają witaminy z grupy B, D oraz wapń i fosfor. Przez sporą ilość błonnika pomagają także przy chorobach jelita grubego i zaparciach. Spożywane w dużej ilości mogą powodować wzdęcia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze