Ozorki wieprzowe

Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona jest także w innych krajach i posiada zarazem grono zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Zanim zdążysz ją skrytykować, spróbuj, korzystając z naszego przepisu, samodzielnie przyrządzić ją w domu.

Ozorki wieprzowe
Karolina

Potrawy z podrobów

Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie potraw z podrobów. Najważniejsze, by były świeże, gdyż jest to mięso, które ze względu na dużą zawartość krwi i enzymów, bardzo szybko ulega rozkładowi i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Trudno wskazać osobę, która choć raz nie skusiła się na wątróbkę z pieczarkami, która znakomicie uzupełnia niedobór magnezu w organizmie i jest polecana szczególnie osobom chorym na anemię. Wśród miłośników wykwintnych dań krążą także proste i dające nieokreśloną przyjemność przepisy na ozorki. Wszystkie rodzaje podrobów to także nieocenione źródło wysokowartościowego białka, dlatego powinny być spożywane przez osoby dbające o kondycję swoich mięśni.

Podroby spożywane mogą być na różne sposoby, stąd serwowane są zarówno jako dania główne, dodatki, ale także jako przekąski. Dzieje się tak ze względu na dużą różnorodność ich obróbki. Niektóre podroby bowiem są spożywane na surowo, po usmażeniu, uduszeniu lub też panierowaniu. Jedną ze smaczniejszych potraw są ozorki wieprzowe w sosie musztardowym.

Przepis na ozorki wieprzowe

  • 8 sztuk ozorków wieprzowych,
  • 3 łyżeczki musztardy dijon,
  • 3 duże cebule,
  • włoszczyzna,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 8 dag masła,
  • śmietana 18% tłuszczu,
  • sól,
  • pieprz.

Ozorki należy gotować wraz z dodatkiem włoszczyzny i soli przez około 2 godziny, aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu ozorki należy wyjąć i obrać ze skórki.

Surową cebulę trzeba obrać i zrumienić na maśle.

Ozorki ponownie powinny znaleźć się w wywarze, do którego dodać należy 3 łyżki musztardy, podsmażoną na maśle cebulę oraz świeżo zmielony pieprz.

W celu uzyskania konsystencji sosu musztardowego trzeba otrzymany wywar zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki i odrobiny wody.

Przed podaniem ozorki powinny zostać pokrojone w poprzeczne plastry.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zdradziła sekret na udany związek. Apeluje też do wszystkich mężczyzn
Zdradziła sekret na udany związek. Apeluje też do wszystkich mężczyzn
Pobrali się 49 lat temu. Szybko przestał nosić obrączkę
Pobrali się 49 lat temu. Szybko przestał nosić obrączkę
Była świadkiem Jehowy. Mówi, dlaczego tak wcześnie biorą śluby
Była świadkiem Jehowy. Mówi, dlaczego tak wcześnie biorą śluby
Urodziła się w Moskwie. Mówi, co odziedziczyła po ojcu z Rosji
Urodziła się w Moskwie. Mówi, co odziedziczyła po ojcu z Rosji
Co zamiast balerin? Wachowicz znalazła alternatywę na wiosnę 2025
Co zamiast balerin? Wachowicz znalazła alternatywę na wiosnę 2025
Kupisz za grosze. Działają na zmarszczki jak drogie kremy
Kupisz za grosze. Działają na zmarszczki jak drogie kremy
Słyszysz w słuchawce? Nie czekaj i od razu się rozłącz
Słyszysz w słuchawce? Nie czekaj i od razu się rozłącz
"Stalker z Tindera" wyszedł z aresztu i już poluje na kobiety. Uwaga na tę metodę
"Stalker z Tindera" wyszedł z aresztu i już poluje na kobiety. Uwaga na tę metodę
Cięte kwiaty marnieją w wazonie? Oto jak szybko je ożywisz
Cięte kwiaty marnieją w wazonie? Oto jak szybko je ożywisz
Wrzuciła fotki z Dubaju. Miała genialną sukienkę
Wrzuciła fotki z Dubaju. Miała genialną sukienkę
Wlej do toalety na noc. Rano muszla będzie lśnić
Wlej do toalety na noc. Rano muszla będzie lśnić
Choroba przyszła nagle. "Z dnia na dzień zaczęło mi się to powiększać"
Choroba przyszła nagle. "Z dnia na dzień zaczęło mi się to powiększać"