Orzechy najzdrowsze dla ciebie

10. Czy orzechy są zdrowe?Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka. Niemniej jednak, ze względu na wysoką kaloryczność powinny one być spożywane w ograniczonej ilości. Poznaj główne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania orzechów.
Zdjęcie autorstwa ejaugsburg / CC BY

10. Czy orzechy są zdrowe?
Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka. Niemniej jednak, ze względu na wysoką kaloryczność powinny one być spożywane w ograniczonej ilości. Poznaj główne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania orzechów.

9. PistacjeTo zaskakujące, ale jeden orzeszek pistacjowy ma zaledwie 3 kalorie. Stanowią one bogate źródło dobrych kwasów tłuszczowych i regularnie spożywane mogą przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że garść pistacji spożywana każdego dnia, może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwór płuc.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

9. Pistacje
To zaskakujące, ale jeden orzeszek pistacjowy ma zaledwie 3 kalorie. Stanowią one bogate źródło dobrych kwasów tłuszczowych i regularnie spożywane mogą przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że garść pistacji spożywana każdego dnia, może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwór płuc.

8. NerkowceZe względu na wysoką zawartość wapnia i potasu w orzechach nerkowca, ich spożycie wywiera korzystny wpływ na układ kostny. Poza tym, zawarte w ich składzie zdrowe kwasy tłuszczowe chronią układ krwionośny przed miażdżycą.
Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

8. Nerkowce
Ze względu na wysoką zawartość wapnia i potasu w orzechach nerkowca, ich spożycie wywiera korzystny wpływ na układ kostny. Poza tym, zawarte w ich składzie zdrowe kwasy tłuszczowe chronią układ krwionośny przed miażdżycą.

7. Orzechy brazylijskieOrzechy brazylijskie to pokaźne źródło selenu który chroni układ odpornościowy oraz sercowo naczyniowy przed chorobami. Poza tym, zawarta w tych orzechach witamina E spowalnia procesy starzenia się skóry.
Zdjęcie autorstwa nick fullerton / CC BY

7. Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie to pokaźne źródło selenu który chroni układ odpornościowy oraz sercowo naczyniowy przed chorobami. Poza tym, zawarta w tych orzechach witamina E spowalnia procesy starzenia się skóry.

6. MigdałyMigdały stanowią smaczną, a zarazem bardzo sycącą przekąskę. Wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zawierają pokaźna ilość witaminy E, która chroni mięsień sercowy przed zawałem.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

6. Migdały
Migdały stanowią smaczną, a zarazem bardzo sycącą przekąskę. Wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zawierają pokaźna ilość witaminy E, która chroni mięsień sercowy przed zawałem.

5. Orzeszki ziemneW przeciwieństwie do innych orzechów zawierają w składzie zdecydowanie więcej białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym każdego organizmu. Poza tym, zawarte w ich składzie przeciwutleniacze chronią komórki ustroju przed uszkodzeniami.
Zdjęcie autorstwa heecehil / CC BY

5. Orzeszki ziemne
W przeciwieństwie do innych orzechów zawierają w składzie zdecydowanie więcej białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym każdego organizmu. Poza tym, zawarte w ich składzie przeciwutleniacze chronią komórki ustroju przed uszkodzeniami.

4. Orzechy macadamia
Cechują się dużą chrupkością i doskonałym, maślanym smakiem. Obfitują w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają miażdżycy oraz chorobom niedokrwiennym serca.

3. Orzechy laskoweOrzechy laskowe są bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminę E. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tych orzechów znacząco obniża ryzyko wystąpienia zaćmy oraz demencji.
Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

3. Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminę E. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tych orzechów znacząco obniża ryzyko wystąpienia zaćmy oraz demencji.

2. Orzeszki piniiOrzeszki pinii są bogatym źródłem witaminy K, błonnika oraz niacyny. Składniki te mogą znieść dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nadwrażliwość, bezsenność, a nawet bóle głowy.
Zdjęcie autorstwa Kona Gallagher / CC BY

2. Orzeszki pinii
Orzeszki pinii są bogatym źródłem witaminy K, błonnika oraz niacyny. Składniki te mogą znieść dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nadwrażliwość, bezsenność, a nawet bóle głowy.

1. Orzechy włoskieSpożycie garści orzechów włoskich może przyczynić się do wzrostu poziomu serotoniny we krwi – hormonu szczęścia odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. To z kolei ma wpływ na zniesienie napięcia nerwowego i redukcję stresu.
Zdjęcie autorstwa helee54 / CC BY

1. Orzechy włoskie
Spożycie garści orzechów włoskich może przyczynić się do wzrostu poziomu serotoniny we krwi – hormonu szczęścia odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. To z kolei ma wpływ na zniesienie napięcia nerwowego i redukcję stresu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

”Przyjaciółka” naszych słabości Sposób na migrenę Planowanie ciąży - o czym jeszcze warto pomyśleć? Jak wygląda problem otyłości w Polsce? Odżywki na masę mięśniową Co znaczy „zdrowo”? Schudnij w udach w prosty sposób Jak benzyna wpływa na zachowanie? Co się dzieje z moją miesiączką? Nie przychodzi! List do ginekologa Które owoce jagodowe są najzdrowsze? Sole mineralne Dieta japońska