Orzechy najzdrowsze dla ciebie
10. Czy orzechy są zdrowe?
Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka. Niemniej jednak, ze względu na wysoką kaloryczność powinny one być spożywane w ograniczonej ilości. Poznaj główne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania orzechów.
9. Pistacje
To zaskakujące, ale jeden orzeszek pistacjowy ma zaledwie 3 kalorie. Stanowią one bogate źródło dobrych kwasów tłuszczowych i regularnie spożywane mogą przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że garść pistacji spożywana każdego dnia, może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwór płuc.
8. Nerkowce
Ze względu na wysoką zawartość wapnia i potasu w orzechach nerkowca, ich spożycie wywiera korzystny wpływ na układ kostny. Poza tym, zawarte w ich składzie zdrowe kwasy tłuszczowe chronią układ krwionośny przed miażdżycą.
7. Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie to pokaźne źródło selenu który chroni układ odpornościowy oraz sercowo naczyniowy przed chorobami. Poza tym, zawarta w tych orzechach witamina E spowalnia procesy starzenia się skóry.
6. Migdały
Migdały stanowią smaczną, a zarazem bardzo sycącą przekąskę. Wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zawierają pokaźna ilość witaminy E, która chroni mięsień sercowy przed zawałem.
5. Orzeszki ziemne
W przeciwieństwie do innych orzechów zawierają w składzie zdecydowanie więcej białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym każdego organizmu. Poza tym, zawarte w ich składzie przeciwutleniacze chronią komórki ustroju przed uszkodzeniami.
4. Orzechy macadamia
Cechują się dużą chrupkością i doskonałym, maślanym smakiem. Obfitują w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają miażdżycy oraz chorobom niedokrwiennym serca.
3. Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminę E. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tych orzechów znacząco obniża ryzyko wystąpienia zaćmy oraz demencji.
2. Orzeszki pinii
Orzeszki pinii są bogatym źródłem witaminy K, błonnika oraz niacyny. Składniki te mogą znieść dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nadwrażliwość, bezsenność, a nawet bóle głowy.
1. Orzechy włoskie
Spożycie garści orzechów włoskich może przyczynić się do wzrostu poziomu serotoniny we krwi – hormonu szczęścia odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. To z kolei ma wpływ na zniesienie napięcia nerwowego i redukcję stresu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze