Sałatka z orzechami
DAMIESA • dawno temuSą pożywne, poprawiają pamięć i ułatwiają koncentrację, a także są cennym źródłem witamin E i PP. Warto je zatem wpleść do naszego jadłospisu. Taka sałatka „na chrupko”, przyrządzona na ich bazie na pewno będzie miała szansę zagościć w Twojej kuchni nie raz! Wybierz zatem tę, która odpowiada Ci najbardziej!
Sałatka z orzechami włoskimi – w wersji „na słodko” owoce z puszki kroimy na małe kawałki i odsączamy, by pozbyć się nadmiaru syropu, a jabłka szatkujemy. Na patelni prażymy słonecznik, a orzechy kruszymy na drobne cząstki. Składniki mieszamy, dodajemy rodzynki, ugotowane ziarenka kukurydzy, starty ser żółty i zagęszczamy majonezem. W wersji mniej wegetariańskiej można też dodać poszatkowaną szynkę.
Sałatka z orzechami nerkowca – orzechy będą świetnie smakować także w połączeniu z kalafiorem, startym serem żółtym i prażonym słonecznikiem. W tym przypadku po zagęszczeniu sałatki, dobrze jest także lekko ją doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z orzechami i serem pleśniowym – orzechy dopełnią także całości sałatki na bazie zielonych warzyw. Możemy tu wykorzystać więc szparagi, brokuły, listki rukoli, a także ser pleśniowy. Orzechy rzecz jasna drobno kruszymy i dodajemy do pozostałych składników. Smak tej wiosennej przekąski uświetni sos przyrządzony na bazie bulionu z miodem, oliwy z oliwek, musztardy i octu.
Które zestawienie wybieracie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze