Letnie Wrapy
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuWrapy – przepyszne tortille z nadzieniem, jakie tylko można sobie wymarzyć. I zrobić, oczywiście. Doskonałe na ciepło, na zimno, w całości, czy pocięte „na jeden kęs”. Na obiad, na przekąskę i na finger party. Na lato i na zimę. Krótko mówiąc – smaczne, zdrowe i uniwersalne. Czyli to, co tygryski lubią najbardziej.
- 1 tortilla pszenna,
- 100g wędzonego łososia,
- 100g sera białego,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku,
- vinaigrette,
- sól, pieprz
Tortille podgrzewamy na odpowiednio dużej patelni, aż stanie się miękka. Następnie smarujemy ją serem białym utartym z koperkiem i cebulą. Na tak przygotowaną tortillę nakładamy łososia i pocięte na plastry pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy dość obficie vinaigrettem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło.
- 1 tortilla pszenna,
- 100g mięsa z kurczaka,
- 60g sałaty lodowej,
- 1 średni pomidor,
- ¼ ogórka,
- guacamole,
- sól, pieprz
Tortille podgrzewamy, aż stanie się miękka. Kurczaka grillujemy dokładnie, aż nabierze brązowego koloru. Sałatę szatkujemy na bardzo cienkie paski i układamy ją wzdłuż tortilli. Na sałatę kładziemy warstwę guacamole, a następnie plastry pomidora i ogórka. Na całość kładziemy zgrillowanego kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 1 tortilla pszenna,
- 80g boczku,
- 60g szynki,
- 50g sera żółtego,
- 10ml oliwy z oliwek,
- 1 średniej wielkości korniszon,
- ½ pomidora,
- sałata lodowa,
- sól, pieprz
Boczek i szynkę mocno grillujemy (tak, aby pojawiły się na nich ślady przypalenia – popularna „kratka”). Na rozgrzana tortillę nakładamy boczek, po czym ser żółty, szynkę, pomidora, a następnie korniszona. Całość podlewamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość sałatą, zwijamy, a następnie grillujemy około 4 minut.
- 1 tortilla pszenna,
- 60g tuńczyka w oleju,
- 50g sałaty lodowej,
- 20g kukurydzy z puszki,
- 6 czarnych oliwek,
- ½ pomidora,
- sos czosnkowy,
- sól, pieprz
Tuńczyka mieszamy z pociętą na bardzo cienkie plastry sałatą i sosem czosnkowym. Tą pastą smarujemy tortillę. Następnie „oprószamy” ja kukurydzą i poszatkowanymi oliwkami. Na to kładziemy pokrojonego w plastry pomidora i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze