Kuchnia brytyjska: letni pudding
EWA • dawno temu

Summer pudding to typowy angielski deser, znany od końca XIX wieku, przyrządzany latem z owoców jagodowych (ang. berries) i chleba. Do deseru wykorzystuje się najczęściej truskawki, maliny, jeżyny i porzeczki. Ten zimny, a przy tym słodki i soczysty przysmak wyśmienicie wygląda i smakuje. Może stanowić prawdziwą ucztę nie tylko w upalne letnie dni.
Składniki:
- 1 kg owoców,
- 20 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- pieczywo tostowe,
- bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:
- Owoce umyj i osusz. Trochę odłóż, resztę włóż do rondla. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Zagotuj w 100 ml wody.
- Wyjmij owoce z syropu. Zamocz w nim pieczywo tostowe pokrojone w paski.
- Pieczywem wyłóż spód i brzegi filiżanek lub salaterek. Środki napełnij owocami. Przykryj resztą chleba. Odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Wyjmij z foremek na talerzyki. Udekoruj bitą śmietaną i odłożonymi owocami.
Przepis ze strony: doradcasmaku.pl
Zobacz także:
English Activator: Berries
Christmas pudding – przysmak z tradycją

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze