Angielska kuchnia: sałatka Coleslaw
MATEUSZ • dawno temuMam nadzieję, że smakowała Wam ryba z frytkami, którą przygotowywaliśmy tydzień temu. Dziś coś lekkiego — sałatka Coleslaw. Można ją podawać razem z ziemniakami i mięsem, a także do potraw z grilla. Zakres możliwości jest praktycznie nieograniczony!
- Składniki:
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej;
¼ filiżanki startej na drobno marchewki;
2 małe cebule posiekane na drobno;
1/3 filiżanki cukru pudru (może być mniej — w zależności od uznania);
½ łyżeczki soli;
¼ łyżeczki pieprzu;
¼ filiżanki mleka;
½ filiżanki majonezu;
1 i ½ łyżki (stołowej) białego octu winnego;
2 i ½ łyżki (stołowej) soku z cytryny.
- Wykonanie:
Startą kapustę i marchewkę należy wsypać do sporej miski, następnie dodać do nich posiekaną cebulę. Cukier zmieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Warzywa należy polać sosem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać, aby je odpowiednio nasączyć. Gotową sałatkę dobrze jest odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Enjoy the meal!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze