Kuchnia australijska: Anzac Biscuits
MALEK • dawno temu

Australijscy osadnicy przywieźli swoje poczucie smaku z osiemnastowiecznej Wielkiej Brytanii. Początkowo najpopularniejszymi przepisami były pieczona wołowina, irlandzki gulasz i pudding Yorkshire, jednak surowy klimat praktycznie uniemożliwiał zdobycie składników i przygotowanie tych potraw.
W ciągu dwóch ostatnich stuleci australijskie podniebienia i zwyczaje kulinarne diametralnie zmieniały się i zmieniają nadal. W czasie gorączki złota w roku 1851 do brytyjskich osadników dołączyli żądni złota poszukiwacze z różnych zakątków świata. Pomiędzy nimi tysiące Chińczyków. Ponieważ nie udało im się wydobyć kruszca – założyli przydomowe ogródki, kramy, sklepiki z warzywami i w końcu restauracje, które kształtowały Australijski smak.
Obecnie australijski gust kulinarny jest prawdziwą „zupą smaków”, do której dorzucają swoje upodobania i składniki imigranci ze wszystkich stron świata. Od mieszkańców basenu morza Śródziemnego, poprzez Azjatów i Europejczyków, po przedstawicieli świata arabskiego. Sytuacja ta jednak sprawiła że Australijczycy z dziada-pradziada zdają sobie sprawę, że tradycyjne dania rodzimej kuchni mogą policzyć na palcach jednej ręki.

Dziś jeden z takich przepisów:
Anzac Biscuits
Smakołyk wymyślony i spopularyzowany w czasach I Wojny Światowej. Matki żołnierzy przygotowywały te pożywne ciasteczka dla swoich synów na drugim końcu świata.
INGREDIENTS
1 cup rolled oats
¾ cup desiccated coconut
1 cup plain flour
1 cup sugar
125g butter
2 tablespoons golden syrup (can be replaced with honey)
½ teaspoon bicarbonate of soda
1 tablespoon water
Mix oats, flour, sugar and coconut together. Melt syrup and butter together. Mix soda with boiling water and add to melted butter and syrup. Add to dry ingredients. Place 1 tablespoonfuls of mixture on greased tray (allow room for spreading). Bake for 20 minutes.
Loosen while warm, cool on trays. (makes about 35)
Słowniczek:
rolled oats: płatki owsiane
golden syrup: złoty syrop, produkowany z trzciny cukrowej w procesie suszenia i karmelizacji
bicarbonate of soda: wodorowęglan sodu, po naszemu: proszek do pieczenia
greased: natłuszczony

Najnowsze


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze