Kuchnia australijska: Anzac Biscuits
MALEK • dawno temuAustralijscy osadnicy przywie藕li swoje poczucie smaku z osiemnastowiecznej Wielkiej Brytanii. Pocz膮tkowo najpopularniejszymi przepisami by艂y pieczona wo艂owina, irlandzki gulasz i pudding Yorkshire, jednak surowy klimat praktycznie uniemo偶liwia艂 zdobycie sk艂adnik贸w i przygotowanie tych potraw.
W ci膮gu dw贸ch ostatnich stuleci australijskie podniebienia i zwyczaje kulinarne diametralnie zmienia艂y si臋 i zmieniaj膮 nadal. W czasie gor膮czki z艂ota w roku 1851 do brytyjskich osadnik贸w do艂膮czyli 偶膮dni z艂ota poszukiwacze z r贸偶nych zak膮tk贸w 艣wiata. Pomi臋dzy nimi tysi膮ce Chi艅czyk贸w. Poniewa偶 nie uda艂o im si臋 wydoby膰 kruszca 鈥 za艂o偶yli przydomowe ogr贸dki, kramy, sklepiki z warzywami i w ko艅cu restauracje, kt贸re kszta艂towa艂y Australijski smak.
Obecnie australijski gust kulinarny jest prawdziw膮 鈥瀦up膮 smak贸w鈥, do kt贸rej dorzucaj膮 swoje upodobania i sk艂adniki imigranci ze wszystkich stron 艣wiata. Od mieszka艅c贸w basenu morza 艢r贸dziemnego, poprzez Azjat贸w i Europejczyk贸w, po przedstawicieli 艣wiata arabskiego. Sytuacja ta jednak sprawi艂a 偶e Australijczycy z dziada-pradziada zdaj膮 sobie spraw臋, 偶e tradycyjne dania rodzimej kuchni mog膮 policzy膰 na palcach jednej r臋ki.
Dzi艣 jeden z takich przepis贸w:
Anzac Biscuits
Smako艂yk wymy艣lony i spopularyzowany w czasach I Wojny 艢wiatowej. Matki 偶o艂nierzy przygotowywa艂y te po偶ywne ciasteczka dla swoich syn贸w na drugim ko艅cu 艣wiata.
INGREDIENTS
1 cup rolled oats
戮 cup desiccated coconut
1 cup plain flour
1 cup sugar
125g butter
2 tablespoons golden syrup (can be replaced with honey)
陆 teaspoon bicarbonate of soda
1 tablespoon water
Mix oats, flour, sugar and coconut together. Melt syrup and butter together. Mix soda with boiling water and add to melted butter and syrup. Add to dry ingredients. Place 1 tablespoonfuls of mixture on greased tray (allow room for spreading). Bake for 20 minutes.
Loosen while warm, cool on trays. (makes about 35)
S艂owniczek:
rolled oats: p艂atki owsiane
golden syrup: z艂oty syrop, produkowany z trzciny cukrowej w procesie suszenia i karmelizacji
bicarbonate of soda: wodorow臋glan sodu, po naszemu: proszek do pieczenia
greased: nat艂uszczony
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze