Kuchnia brytyjska: Scotch eggs
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuScotch eggs, czyli jaja po szkocku to klasyczna i prosta w przyrządzeniu brytyjska potrawa w postaci smażonych jaj na twardo zawiniętych w mięso mielone z dodatkiem przypraw i ziół pokryte panierką z bułki tartej.
Scotch eggs są zazwyczaj spożywane na zimno i stanowią popularną przekąskę serwowaną w pubach, a także zabieraną na pikniki.
Nazwa potrawy sugeruje szkockie pochodzenie, ale nie jest ono do końca znane. Prawdopodobnie Scotch eggs zostały wymyślone w 1738 roku przez londyński dom towarowy Fortnum & Mason (znany także jako Fortnum’s) jako przekąska dla podróżnych opuszczających miasto.
Pierwszy drukowany przepis na Scotch eggs pojawił się w 1809 roku w książce A New System of Domestic Cookery Marii Rundell.Zobacz także: Kuchnia brytyjska: Yorkshire pudding
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze