Mince pies – brytyjskie babeczki świąteczne
EWA • dawno temuNie ma świąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii bez mince pies. Są to niezwykle popularne babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem z bakalii.
Nie ma świąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii bez mince pies. Są to niezwykle popularne babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem zwanym mincemeat, które stanowi słodką mieszankę suszonych owoców i przypraw (m.in. cynamon, goździki i gałka muszkatołowa), nasączonych rumem lub brandy.
Przysmak ten ma bardzo długą historię i co ciekawe wyewoluował z potrawy, która nie była deserem. Przepis najprawdopodobniej przywędrował do Anglii w XIII wieku z Bliskiego Wschodu wraz z rycerzami wracającymi z wypraw krzyżowych. Ciasto było wówczas pikantne, a nadzienie, o czym informuje jego nazwa, zawierało mięso. Danie przypominało zatem mięsne paszteciki. Początkowo jadano je przez całą zimę, stopniowo jednak mince pies zaczęły być kojarzone z Bożym Narodzeniem. Król Henryk VIII zażyczył sobie, by znalazły się na jego bożonarodzeniowym bankiecie. W czasie rewolucji angielskiej potrawa była zakazana przez purytan, niemniej tradycja spożywania jej na Boże Narodzenie była kontynuowana do epoki wiktoriańskiej. W XIX wieku popularność zdobyły słodsze i mniejsze mince pies bez dodatku mięsa oraz swojego oryginalnego podłużnego kształtu.
W okresie świąt mince pies są ogólnie dostępne. Są także łatwe w przyrządzaniu. Większość brytyjskich gospodyń używa gotowego nadzienia, sprzedawanego w słoikach. Można je jednak zrobić samemu. Dzisiejsze babeczki zawierają odrobinę łoju. Charakterystyczne jest ich wykończenie gwiazdką wyciętą z ciasta. Dodatkowo są posypywane cukrem pudrem.
Mince pies recipe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze