Rzeżucha - warzywo na zimę
PATRYCJA • dawno temuZimową porą trudno o świeże i pachnące warzywa. Dlatego zamiast przekopywać sterty warzyw w markecie w poszukiwaniu najładniejszych okazów, posiej rzeżuchę! Będziesz mogła dodać ją do sałatek, położyć na kanapki i wrzucić do sosu. Jakie właściwości ma rzeżucha i dlaczego warto podawać ją dzieciom?
Rzeżucha — właściwości
Rzeżucha ma specyficzny, ostry smak i intensywny zapach, dlatego nie wszystkie dzieci ją lubią. Mimo to, warto przemycić ją pod serkiem na kanapce lub dodać do jajecznicy czy twarożku. Jest bogata w witaminę C i E oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera sole mineralne — magnez, żelazo, chrom i jod. Aż żal nie skorzystać z takiego bogactwa witamin. Zamiast faszerować maluszka sztucznymi preparatami witaminowymi wzbogać jego dietę o naturalne witaminy. Rzeżuchę możesz zaserwować dziecku pod koniec pierwszego roku życia.
Jak wyhodować rzeżuchę?
Rzeżucha wyrośnie praktycznie na każdym oknie. Potrzebuje przede wszystkim wilgoci. Przygotuj niewysoki pojemniczek (może być to zwykła miseczka lub głęboki talerz), ligninę lub watę, trochę wody oraz nasiona rzeżuchy. Włóż ligninę/watę do pojemniczka i obficie polej wodą, aż cała nią przesiąknie. Teraz możesz posypać ją nasionkami. Skrop je odrobiną wody. Pilnuj, aby podłoże nie wyschło (podlewaj raz lub dwa razy dziennie, w zależności od szybkości wyparowywania wody). Po kilku dniach rzeżucha będzie gotowa do spożycia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze