Brokuły - wartościowe warzywo dla dzieci
PATRYCJA • dawno temuWarzywa zielone, do których zaliczane są brokuły, mogą odpychać swoim wyglądem i zapachem. Nie rezygnuj z nich i koniecznie umieść je w jadłospisie dziecka. Dlaczego warto podawać brokuły dzieciom i jak je przyrządzić, by szybko znikały z talerza? O tym poniżej.
Brokuły — co kryją w sobie?Brokuły są bogate w białko i beta-karoten. Zawierają liczne witaminy (A, C, B1, PP) i sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka, potas), niezbędne do prawidłowegorozwoju dziecka. Brokuł zapobiega rozwojowi nowotworów dzięki zawartości m.in. selenu. Poza tym 100 g brokułów to zaledwie 36 kcal.
Rozszerzanie diety dzieckaBrokuły można wprowadzić do diety 6-miesięcznego niemowlaka w postaci przecierów i zupek. Przydatne są również w okresie intensywnego wzrostu. Znajdujący się w nich wapń wzmacnia kości.
Jak przyrządzić brokuły?Po wrzuceniu brokułów do gotującej się wody można poczuć specyficzny zapach. Aby skutecznie się go pozbyć wystarczy włożyć do garnka skórkę od chleba lub wlać kilka łyżek mleka. Pomocna jest również gałka muszkatołowa. Co można przyrządzić z brokułów? Same pyszności - zupę brokułową, sałatki, dipy, kanapki, farsz do mięsa etc. Brokuły należy przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze