Pokochaj zielone warzywa
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuNiektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę.
Jeśli nie lubisz jeść tych warzyw samych jako surówkę lub przekąskę, staraj się przemycać je w codziennych posiłkach. Jeśli gotujesz zupę, dorzuć do niej trochę groszku lub posiekanych brokuł. Nawet kilka brukselek może zmienić jej smak – wcale nie na gorszy! Odpowiednie przyprawy mogą zmienić nielubiany przez Ciebie smak.
Staraj się również eksperymentować z warzywami: smaż je, piecz, grilluj, kombinuj z przyprawami. Nieraz warzywo podane samotnie nie smakuje jak dobrze, jak w towarzystwie mieszanki przypraw, grillowanego mięsa czy innych warzyw. Możesz dodać cebulę, która potrafi zmienić smak całej potrawy. Brokuły dobrze smakują z grillowaną rybą, brukselkę możesz przemycić do sałatki, podając ją wraz z serkiem feta. Groszek natomiast idealnie pasuje do sałatek warzywnych.
Staraj się także dużo czytać o dobroczynnych właściwościach warzyw. Chętniej sięgamy po te warzywa, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – zapobiegają chorobom, lub na przykład sprzyjają diecie. Zielone warzywa w trakcie odchudzania spisują się bardzo dobrze.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze