Sałatka z zielonych pomidorów
KAROLINA • dawno temuJesień zbliża się już coraz większymi krokami, dlatego należy w jak najlepszy sposób wykorzystywać produkty dostępne w czasie trwania tej niezwykłej pory roku. To nie tylko okres ochłodzenia, deszczowych dni i coraz krótszych dni. Na przełomie lata i jesieni możemy cieszyć się resztkami świeżych sezonowych owoców i warzyw. Kto z nas nie kojarzy jej z czerwonymi jabłkami o niezwykłej słodyczy albo też dorodnymi śliwkami. Jesień to bardzo ważna pora roku kulinarnie. W tym czasie mamy niepowtarzalną okazję przygotować również domowe przetwory, które pozwolą nam przetrwać zimę. Kiedy zrobisz kilka słoików kiszonych ogórków albo marynowanych grzybów, będziesz mogła w każdej chwili po nie sięgnąć i wykorzystać je jako dodatek do dań obiadowych. Jednym z warzyw, jakie możemy wykorzystać właśnie w ten sposób są zielone pomidory. W tradycji kuchni polskiej znacznie bardziej popularne są ich czerwone odmiany, jednak przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów może być ciekawym i niebanalnym pomysłem na rozszerzenie swoich kulinarnych horyzontów. Już teraz przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się więcej na temat tych niezwykłych warzyw.
Zielone pomidory
Jak już wspomniano, wyróżnia się kilka rodzajów pomidorów, które podzielić można z uwagi na kształt, rozmiar, ale również smak. Zwykle kojarzymy pomidory z czerwonym kolorem, jednak nie jest on niezbędnym elementem tego owocu. Otóż okazuje się, że równie smaczne i zdrowe mogą być zielone pomidory. Obok wrażeń wzrokowych niosą one ze sobą także nieco odmienne walory smakowe. Wskazać można jednak kilka potraw z zielonych pomidorów, które cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w odniesieniu do kuchni amerykańskiej. Chodzi tu przede wszystkim o smażone zielone pomidory. Jednak równie dobrze możemy jeść je na surowo jako dodatek do kanapek albo też jako składnik salsy lub marynowane. Ciekawym pomysłem są właśnie przetwory z zielonych pomidorów. Obok past bądź suszonych pomidorów warto zwrócić uwagę na pomidory marynowane. Ich przygotowanie nie jest trudne i na pewno nie zabierze ci dużo czasu. Już teraz zobacz, jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoików.
Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów
Do przygotowania sałatki z zielonych pomidorów na zimę będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 kg zielonych pomidorów,
- 2 papryki czerwone,
- 2 papryki żółte,
- 3 cebule,
- 1 l wody,
- 1 l octu,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki soli,
- 5 ząbków czosnku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- nasiona gorczycy.
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w paski paprykę czerwoną i żółtą. Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy i umieszczamy w słoikach. Do każdego słoika dokładamy jeszcze 1 liść laurowy i 1–2 ziarna ziela angielskiego i około 1/3 łyżeczki gorczycy. Następnie kroimy w drobną kostkę czosnek i również dodajemy go do warzyw. Z soli, wody, cukru i octu tworzymy zalewę, którą gorącą przelewamy do słoików. Po zastygnięciu pomidorów wystarczy jeszcze pasteryzować je przez około 30 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze