Surówka z pomidorów
KAROLINA • dawno temuChociaż pomidory dostępne są przez cały rok, to jednak właśnie wakacyjne okazy są nie tylko najsmaczniejsze, lecz także posiadają najwięcej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czas zatem wykorzystać ich niezwykłe walory smakowe, zapachowe i kolorystyczne, by jedzone przez nas posiłki były jeszcze lepsze. Możemy to zrobić w różny sposób. Obok świeżych owoców świetnie sprawdzają się także ich warianty przetworzone, które również najlepiej jest przygotowywać latem. Domowej roboty sos pomidorowy jest bezkonkurencyjny w stosunku do kupnego ketchupu. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak jeszcze możesz wykorzystać pomidory w kuchni. Oprócz tego poznasz pomysły na przyrządzenie z ich dodatkiem pełnych witamin i minerałów surówek, świetnie sprawdzających się zarówno jako dodatek uzupełniający dania obiadowe, jak i samodzielna przekąska.
Owoc pomidora
Pomidory posiadają w sobie szereg składników, które sprawiają, że nie tylko czujemy się doskonale, lecz również wyglądamy znacznie lepiej. Pomidory bowiem zawierają w swoim miąższu antyoksydanty walczące z wolnymi rodnikami, a więc opóźniające proces starzenia się skóry. Znaleźć możemy w nich również dużą ilość beta-karotenu, dzięki któremu nasza opalenizna będzie wyglądała jeszcze lepiej. Ciekawe jest, że są one znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm, gdy spożywamy je w formie przetworzonej. Śmiało zatem możemy sięgać po koncentraty, pomidory w puszcze albo przeciery. Na ich bazie możemy zrobić nie tylko zupę pomidorową, wyśmienite pulpeciki w sosie pomidorowym, ale także sos do gołąbków bądź drinka Krwawa Mary. Liczne zastosowania posiadają również świeże owoce pomidora, które możemy w każdej chwili przetworzyć. Wykorzystać je możemy jako jeden ze składników pizzy, jako dodatek na kanapki, element wzbogacający smak jajecznicy albo ozdobę wprowadzającą mocny akcent kolorystyczny. Przygotowanie pomidorów do obiadu wzbogaca nie tylko jego smak, ale także wartości odżywcze. W jaki sposób możemy przygotować surówki z pomidorów?
Surówki z pomidorów
Przygotowanie surówki z pomidorawcale nie musi być trudne. Najprostszym sposobem jest pokrojenie go w plasterki i posypanie posiekaną w kostkę albo piórka cebulą bądź szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a w razie potrzeby dodajemy odrobinę śmietany.
Surówka z zielonych pomidorów to propozycja wymagająca od nas tak samo niewiele wysiłku. Do umytych i pokrojonych w ćwiartki zielonych owoców dodajemy oliwę czosnkową albo czosnek i zwykłą oliwę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, a także posypujemy świeżymi liśćmi bazylii.
Podobnie przygotowuje się surówkę z ogórków i pomidorów. Dietetycy mówią o tym, by nie łączyć tych dwóch warzyw, ponieważ ogórek eliminuje z pomidora witaminę C, jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na taką ucztę. Wystarczy tylko obrać ogórka i pokroić go razem z pomidorem w drobną kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z dodatkiem oliwy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze