Doprowadź domową pizzę do perfekcji!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCzasem na naszej pizzy lądują ekskluzywne dodatki i pieczołowicie dobrane składniki. Innym razem wrzucamy na nią wszystko to, co akurat mamy pod ręką. Co ciekawe, za każdym razem smakuje świetnie! Należy jednak pamiętać, że chociaż pizzę trudno zepsuć, niełatwo też doprowadzić ją do perfekcji. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą ci przyrządzić domową pizzę, o której ciężko zapomnieć!
Idealne ciasto do pizzy
Masz problem ze stworzeniem idealnego ciasta do pizzy? Jest albo za sztywne, albo za miękkie? Pamiętaj, aby zawsze dokładnie odmierzać składniki za pomocą wagi kuchennej. Gdy już rozciągniesz ciasto, wykonaj własny spray z wody i oliwy z oliwek (w równych proporcjach) i rozprowadź po jego powierzchni. W ten sposób po upieczeniu uzyskasz wspaniałą, chrupką powłokę. Aby ustrzec się przed nadmierną miękkością pizzy, ogranicz ilość sosu i sera. Wcale nie potrzebujesz ich tak dużo, jak może ci się wydawać.
Zabierając się do pieczenia pizzy, najpierw włóż ciasto do piekarnika na 4 minuty, następnie wyjmij i nałóż na jego powierzchnię dodatki, a na koniec ponownie umieść w piekarniku. Pamiętaj także, że pizza lubi wysokie temperatury. Dlatego jeżeli nie dysponujesz ogromnym piekarnikiem, wyposaż się w specjalny kamień do pieczenia. Jest on dużo skuteczniejszy niż patelnia do pieczenia pizzy.
Idealne dodatki do pizzy
Jeżeli chodzi o sos do pizzy, możesz wykorzystać odrobinę oliwy z oliwek lub ulubiony sos do spaghetti. Następnie pokryj go serem, ulubionymi warzywami i mięsem. Jednym z najczęściej stosowanych składników jest mozzarella, jednak warto poeksperymentować z innymi rodzajami sera. Jeżeli chodzi o mięso, podczas gdy przed położeniem niektórych jego gatunków na cieście warto je podgrzać, inne, takie jak szynka czy pepperoni, nie wymagają dodatkowej obróbki termicznej.
Jeżeli nie chcesz, aby warzywa na pizzy były zbyt chrupiące, ugotuj je na parze lub włóż na kilka minut do mikrofalówki. Standardowy czas pieczenia pizzy, czyli ok. 15 minut, to za krótko, aby dokładnie ugotować marchew czy brokuł. Pamiętaj także, że niektóre składniki, np. grzyby, cebula i szpinak, zawierają dużo wody, co może prowadzić do rozmiękczenia pizzy. Przed położeniem ich na cieście, dokładnie je odcedź lub podduś. Resztek pizzy nigdy nie podgrzewaj w mikrofalówce – stanie się ona ciągnąca i nieapetyczna.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze