Specjały amerykańskiej kuchni
ISABELLE • dawno temuMimo że Polskę dzielą tysiące kilometrów od Stanów Zjednoczonych, czasem wydaje się, że niemal graniczymy z tym krajem. To wszystko głównie przez hollywoodzkie filmy, politykę USA i jej wpływ na nasze życie. Poza tym wszyscy uczymy się angielskiego i większość z nas choć przez chwilę marzyła, by odwiedzić to ogromne państwo. Jest jeszcze jeden element, dzięki któremu czasem czujemy się jak za Atlantykiem – jedzenie i kuchnia amerykańska. Któż z nas przynajmniej raz nie był w McDonaldzie? Albo nie spróbował hot doga? No właśnie, a jaka jest naprawdę kuchnia zza oceanem?
Mieszanka wybuchowa różnych kultur
Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest wynikiem przenikania się różnorakich kultur. Jak na całe życie tego kraju, tak i na potrawy, mieli wpływ imigranci, którzy na nowy kontynent przybywali masowo. Potrawy typowo amerykańskie mają tak naprawdę swoje źródła w innych rejonach świata. Kuchnię tę tworzy wiele czynników – imigranci z Europy, Azji oraz Afryki, a także kuchnia indiańska. Stopień natężenia wpływów konkretnej grupy jest zależny od stanu i skupiska osób danej kultury. Jako dobry przykład można podać zwyczaje kulinarne południowej części Stanów Zjednoczonych, gdzie widoczne są wpływy imigrantów z Francji, Afryki oraz Meksyku. Z kolei kuchnia azjatycka ma znaczenie niemal we wszystkich stanach. Jest wiele dań, które obecnie uważa się za typowo amerykańskie, a tak naprawdę mają swoje źródła w innej kulturze – na przykład amerykański hamburger jest modyfikacją niemieckiej potrawy ze stekiem.
Ze względu na ogromny rozmiar kraju wyróżniamy wiele odmian regionalnych tej kuchni. Na wschodzie popularne są przede wszystkim potrawy z ryb oraz owoców morza, podczas gdy mieszkańcy środkowego zachodu preferują wołowinę oraz kukurydzę. Jak wiadomo, kuchnia amerykańska, a zwłaszcza zwyczaje dotyczące serwowania oraz spożywania posiłków, praktykowane są w niemalże wszystkich zakątkach świata. W większości państw można rozkoszować się daniami z grilla lub jedzeniem typu fast food.
Amerykanie jadają na ogół trzy posiłki: śniadanie, lunch oraz obiad, czyli naszą europejską kolację. Popularnymi pozycjami śniadaniowymi są naleśniki, płatki kukurydziane i jajka na bekonie, a do tego kawa lub sok pomarańczowy – coś w stylu brytyjskim. Natomiast lunch składa się głównie z sałatek lub szybkich sandwiczy – podobnie jak jadają Niemcy. Obiad jest bardzo syty i zbudowany jest z co najmniej 3 dań gorących – jak u Francuzów. Należy jednak pamiętać, że kuchnia amerykańska uważana jest za niezdrową i wysokokaloryczną. Najpopularniejsze dania amerykańskie to hot dogi, hamburgery, buffalo, brownies, apple pie, banana bread, corn dogi, grilled pizza czy sławny indyk pieczony na święto dziękczynienia. Nie brzmi tak bardzo obco, prawda?
Kuchnia amerykańska w praktyce
Jeśli amerykańskie przekąski próbowaliście tylko w osławionym McDonaldzie lub KFC, może czas spróbować zrobić coś samodzielnie we własnej kuchni? Amerykańskie przepisy nie są trudne, tak jak nieskomplikowany jest również ich smak. A jednak jest w nich coś wyjątkowego!
Corn dog
Składniki:
- ½ szklanki mąki kukurydzianej,
- ½ szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ szklanki mleka,
- 6 grubych parówek,
- olej do głębokiego smażenia (ok. 3 szklanek).
Przygotowanie:
Wymieszać osiem pierwszych składników, z których powstanie dość gęste ciasto. Zagrzać olej w rondelku. Każdą parówkę nadziać na patyczek, maczać w cieście, a następnie smażyć w oleju na złotobrązowy kolor. Zwykle podaje się z keczupem lub majonezem! Bajecznie proste?
Skrzydełka buffalo
Składniki:
- 1 l oleju roślinnego do głębokiego smażenia,
- 24 skrzydełka z kurczaka (odciąć końcówki i przeciąć skrzydełka na pół w zgięciu),
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżka octu,
- 5 łyżek ostrego sosu chili,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na dużej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 190° C. Smażyć skrzydełka kurczaka w oleju około 10 minut, następnie należy je wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Na dużej patelni roztopić masło. Dodać ocet i ostry sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać usmażone skrzydełka kurczaka i mieszać, podsmażając na małym ogniu, by się dobrze pokryły przyprawami. Im dłużej skrzydełka będą w sosie, tym będą ostrzejsze. Podawać ciepłe. Uwaga, ostre!
Pyszne brownies
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 kostka masła,
- 100 g mąki,
- 300 g cukru,
- 6 jaj,
- 50 g łuskanych włoskich orzechów.
Przygotowanie:
Miskę z masłem i pokruszoną czekoladą umieścić nad naczyniem z gotującą się na wolnym ogniu wodą, rozpuścić i dokładnie wymieszać składniki. Ubić jaja mikserem, a następnie dodawać po trochu mąkę i cukier, wciąż miksując masę. Następnie dodać ostudzoną czekoladę oraz posiekane orzechy. Dokładnie zmieszać. Na blasze ułożyć pergamin i posmarować tłuszczem, po czym wlać ciasto. Piec w temperaturze 200° C przez 18–20 minut. Ostudzić, wyjąć do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze