Najciekawsze jesienne potrawy!
ISABELLE • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/chleb-2-cbecd429c53943150221fac8,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Chwilowo nie możemy narzekać na jesienną pogodę – ładne słońce, dosyć ciepło, piękne kolory. Typowa polska złota jesień. Niedługo jednak zrobi się zimno, przestawimy czas na zimowy i zaczniemy spędzać chłodne popołudnia i wieczory w domach. Przygotowałaś już na ten moment swoją kuchnię i przepisy? A może potrzebujesz nowych, świeżych pomysłów na jesienne potrawy?
Oryginalna sałatka z granatem
Granaty, podobnie jak kiwi czy awokado, można spotkać w polskich sklepach przez cały rok, także jesienią. Cóż więc stoi na przeszkodzie, aby spróbować zrobić sałatkę z dodatkiem granatów i kuskusem?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ciekawostka dotycząca tego owocu – granatowiec zalicza się do grupy drzew owocowych hodowanych w zamierzchłej przeszłości, najprawdopodobniej przed 5 tysiącami lat na terenie Mezopotamii! Jego dojrzałe owoce są pyszne i dają sok o wspaniałym smaku. Ze względu na swe właściwości ściągające stosowany jest w niektórych chorobach żołądka. Prócz tego, pity systematycznie i przez dłuższy czas, wykazuje działanie przeciwastmatyczne. Jedzenie świeżych owoców granatu zalecane jest w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy.
Składniki na sałatkę:
- miód,
- 60 g pokruszonego sera koziego,
- ½ szklanki kaszy kuskus,
- ½ szklanki wrzącego bulionu,
- ziarenka z ½ granatu,
- 50 g rukoli (2 garści),
- 4 łyżki orzeszków pinii,
- 10 czerwonych winogron,
- po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii (lub innych świeżych ziół),
- parmezan,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kaszę kuskus należy zalać wrzącym bulionem tak, aby znajdował się ok. 0,5 cm nad jej powierzchnią. Następnie salaterkę odstawić na ok. 10 minut – bulion powinien się całkowicie wchłonąć. Przemieszać kaszę i doprawić świeżymi ziołami, solą oraz pieprzem. Następnie opłukaną i osuszoną rukolę umieścić w salaterce, dodać ziarenka granatu i przekrojone na pół winogrona bez pestek. Zarumienić orzeszki pinii na suchej patelni i dodać do reszty składników. Na koniec dodać ser kozi, wymieszać dokładnie, polać miodem i posypać startym parmezanem. Dla smaku można doprawić solą i pieprzem. Prawda, że nic trudnego?
Pyszny i zdrowy chleb z cebulką
Czymś, co nigdy nam się chyba nie znudzi, jest chleb. Jemy go na śniadanie, drugie śniadanie i na kolację. Do sałatek, czasem do zup, a nawet do drugiego dania. Dzięki temu znane są różne przepisy na chleb. Przedstawiony dzisiaj przepis zawiera cebulę. Każdy wie, jakie cenne właściwości posiada w sobie to niepozorne, choć bardzo wyraziste warzywo – leczy przeziębienia, obniża cholesterol i tak dalej, ale również uznawana jest za jarzynę kosmetyczną ze względu na sporą zawartość cynku, siarki i krzemu. Codzienne zjadanie główki cebuli przez trzy miesiące wyraźnie poprawia wygląd włosów, przyspiesza ich porost, wzmacnia je, nadaje im sprężystości. To ciekawe! A poniżej chleb z cebulką.
Składniki:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
- 400 g mąki,
- 7 g drożdży,
- 2 łyżki oliwy,
- duża cebula (drobniutko pokrojona, zeszklona na oliwie),
- 1 łyżka cukru,
- 1½ łyżeczki soli,
- 250 ml wody,
- łyżeczka maku (do posypania).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto, aż odejdzie od rąk. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki keksowej (foremka 10 x 30) i zostawić na około 40–50 minut. Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym żółtkiem (lub mlekiem) i posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni, przez około 35 minut. Ten chleb niemal sam się robi!
Może znasz jeszcze inne ciekawe przekąski na jesienne wieczory?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze