Najciekawsze wielkanocne potrawy z jajek
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuŚwięta Wielkanocne pozwalają spędzić odrobinę czasu z bliskimi i złożyć im najserdeczniejsze życzenia. Rodzinnej, odświętnej atmosferze nieodłącznie towarzyszy stół zastawiony kolorowymi pisankami i pysznymi daniami z jajkiem. Jajo symbolizuje nowe życie, dlatego to właśnie ono towarzyszy nam podczas wielkanocnego śniadania. Dowiedz się, jak przygotować tradycyjne potrawy świąteczne według przepisu znanego kucharza i dziennikarza kulinarnego, Grzegorza Łapanowskiego.
Przepis na żurek wielkanocny
Do przygotowania tej tradycyjnej zupy będziesz potrzebować:
- 1 dużego pęczka włoszczyzny,
- kawałka selera,
- kilku ząbków czosnku,
- 1 marchwi,
- kilku suszonych grzybów,
- 1–2 łyżeczek chrzanu,
- liści laurowych,
- ziela angielskiego,
- sosu sojowego (np. Kikkoman),
- 100 ml śmietany 18%,
- majeranku,
- 3 l wody,
- 1 butelki (0,5 l) zakwasu żytniego na żurek,
- pieprzu,
- soli,
- 4 jaj na twardo,
- kiełbasy,
- kilku łyżek ugotowanych ziemniaków.
Obierz i umyj włoszczyznę. Umieść w garnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dolej wodę i gotuj. Następnie przecedź wywar warzywny. Dodaj do garnka grzyby i startą marchew oraz seler. Gotuj kilka minut, a następnie wymieszaj i dolej zakwas żytni. Rozetrzyj czosnek i przypraw go odrobiną soli, a następnie dodaj wraz z majerankiem do garnka. Gotuj ok. 30 minut.
W oddzielnej misce zmieszaj śmietanę, chrzan i kilka łyżek gorącego wywaru. Następnie wlej mieszankę do garnka. Przypraw majerankiem, pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z połówkami jajek, ziemniakami i plastrami kiełbasy.
Sałatka wielkanocna
Do przyrządzenia sałatki z sosem tatarskim będziesz potrzebować:
- 2 małych, czerwonych cebul,
- kilku korniszonów,
- kilku plastrów wędzonej szynki,
- odrobiny natki pietruszki,
- kilku marynowanych borowików lub podgrzybków,
- kilku ugotowanych jaj przepiórczych,
- kilku marynowanych pieczarek,
- odrobiny szczypiorku,
- sosu tatarskiego,
- kilku łyżek majonezu,
- tabasco,
- soli i pieprzu.
Zwiń i ułóż plastry szynki na półmisku. Wokół nich rozłóż pokrojone korniszony, marynowane grzyby i połówki jaj. Następnie posyp kompozycję plasterkami cebuli, szczypiorkiem i natką pietruszki. Podawaj z sosem tatarskim. Aby go przyrządzić, pokrój cebulę, pieczarki i korniszony w drobną kostkę i połącz z majonezem. Dopraw solą, pieprzem i tabasco. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i odstaw na 60 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze