Jak dodać ekstrawagancji wielkanocnym daniom?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuChociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego barszczu, swojskiej kiełbasy, wędliny czy też jaj. Istnieje jednak kilka sposobów na wprowadzenie odrobiny świeżości na świąteczny stół. Jak tego dokonać, podpowiada szef kuchni Hotelu Natura Residence, Krzysztof Harrison.
Warto przygotować świąteczną odsłonę francuskiej terriny z jajkiem i musem łososiowym. Jej przyrządzenie nie jest wcale tak skomplikowane, jak może się wydawać. Przetrzyj łososia i dodaj do niego identyczną ilość śmietany, tworząc mus. Następnie dopraw go solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. Całość połącz w thermomixie. Danie dopraw zielonym pieprzem z zalewy i wymieszaj. Musem obtocz jajka i zawiń w listki nori (algi). Na koniec umieść je w kąpieli wodnej.
Po odświętnym śniadaniu warto pozwolić odpocząć pani domu i na obiad wybrać się do restauracji. W Hotelu Natura Residence skosztować będzie można na przykład pieczonego udka kaczego „confit”, czerwonej kapusty z borówką parisienne z jabłek i minifondantu z ziemniaka. Te dobrze znane nam dania zostały przyrządzone z nutką ekstrawagancji i przy użyciu przypraw, które nieodłącznie kojarzą nam się ze świętami, np. kardamonu. Poza tym, rodzinny spacer do restauracji będzie świetną okazją do zaczerpnięcia świeżego powietrza.
*Źródło zdjęcia: materiały prasowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze