Żeberka w miodzie - są potrawy, którym się nie oprzesz
OLIWKA . • dawno temuPrzepis na żeberka w miodzie wcale nie jest tak skomplikowany jakby się mogło wydawać. Z drugiej strony nie myśl sobie, że przygotowanie tak pysznego dania będzie trwało chwilkę. Czasem trzeba się napracować, by zobaczyć doskonały efekt. Tylko się nie zniechęcaj, najpierw przeczytaj.
Przygotuj:
- 80 dag chudych żeberek
- 2 papryki
- pół szklanki kukurydzy
Na marynatę:
- łyżeczkę mielonego imbiru
- ostrą papryczkę chili
- 2–3 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wódki
- pół szklanki bulionu
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej
1. Najpierw zajmij się żeberkami. Pokrój je na małe kawałki.
2. Teraz marynata do żeberek. Posiekaj czosnek i chili, dodaj imbir, miód, sos sojowy, wódkę, bulion, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Ułóż pyszne żeberka w płaskim naczyniu i zalej je marynatą. Powinny nabierać smaku około 2 godziny.
4. Po tym czasie wyjmij mięso i obsmaż je na rumiano z obu stron.
5. Przełóż do rondla, zalej miodową marynatą i duś pod przykryciem 25 minut.
6. Dodaj teraz pokrojoną paprykę i kukurydzę. Duś 10 minut, by papryka była chrupiąca.
7. Żeberka w miodzie podawaj z ryżem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze