Rodzaje kiełbas
DAMIESA • dawno temu- Biała kiełbasa – powstała z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie smakuje z sosem musztardowym czy ćwikłą. Jest delikatna w smaku. Nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Możemy ją wykorzystać np. jako dodatek do żurku czy podawać z chrzanem.
- Kiełbasa wiejska– to kiełbasa wieprzowa, lekko wędzona. Najlepiej smakuje serwowana z podsmażaną cebulką. Idealna na grilla.
- Kiełbasa drobiowa – powstała z indyka lub kurczaka. Cechuje ją subtelny smak. Doskonała dla osób odchudzających się ze względu na niską wartość kaloryczną. W 10 g jest około 100 kcal.
- Kiełbasa z dzika – bardzo aromatyczna, za to o wiele mniej kaloryczna niż tradycyjna kiełbasa. Nadaje się do grillowana i smażenia.
- Salami – suszona kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny lub mięsa wołowego. Popularna we Włoszech. Można ją dodawać do zapiekanek, sałatek lub na kanapki.
Która z wymienionych zagości na Twoim wielkanocnym stole tego roku?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze